2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
NagyvilágMerénylet egy NATO-bázis ellen Afganisztánban

Merénylet egy NATO-bázis ellen Afganisztánban


Robbanóanyaggal megrakott kisteherautó rohant a bázis bejáratába szombaton, ketten meghaltak, 98-an megsebesültek.

merenylet


Öngyilkos merényletet követtek el a NATO egyik előretolt állása ellen a kelet-afganisztáni Vardak tartományban szombaton. Az észak-atlanti szövetség tájékoztatása szerint két civil életét vesztette, többen megsebesültek. Az amerikai hadsereg vasárnap kiadott közleményében 98 sebesültről számolt be, közülük ötvenen amerikai katonák.


Internetes oldalukon a tálibok vállalták magukra a 2001-es Amerika-ellenes merényletek tizedik évfordulóját egy nappal megelőző merénylet elkövetését. A tettes egy robbanóanyaggal megrakott kisteherautóval belerohant a bázis bejáratába, de a robbanás erejét nagyrészt felfogta a védőkerítés.


Szintén szombaton tíz afgán civil vesztette életét út mentén elrejtett pokolgépek robbanásában. Az egyik szerkezet Paktika tartományban, a pakisztáni határhoz közel fekvő Barmal körzetben lépett működésbe, itt négy férfi és két nő halt meg, kilenc civil pedig megsebesült. Kunduz tartományban egy autó futott robbanószerkezetre, a négy halott közül kettő gyermek volt.


A 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójának alkalmából a tálibok szombaton fogadalmat tettek, hogy az utolsó amerikai katona távozásáig folytatják harcukat az Egyesült Államok afganisztáni megszálló ereje ellen, s azt hangoztatták, hogy mozgalmuknak semmilyen szerepe nem volt az Amerika-ellenes merényletekben.


A médiának e-mailben eljuttatott nyilatkozatában a tálib vezetés azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a tíz évvel ezelőtti támadásokat ürügyként használta fel Afganisztán megszállásához. A tálibok egyúttal a nemzetközi közösséget tették felelőssé az invázió és az azt követő megszállás során meghalt több tízezer afgán haláláért.

 

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-09-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite