2019. augusztus 21., szerda - Sámuel
Keresés a tartalomban
NagyvilágMerkel: az eurózóna hihetetlenül meggyengülne Görögország kilépésével

Merkel: az eurózóna hihetetlenül meggyengülne Görögország kilépésével


Angela Merkel szerint hatalmas politikai hiba lenne hagyni, hogy az adósságválsággal küzdő Görögország elhagyja az eurózónát - közölte a német kancellár vasárnap éjjel a BBC Newsnight című műsorban.

Angela Merkel001


A német kancellár a BBC online összefoglalója szerint elmondta, hogy Németország mindent meg fog tenni az eurózóna egyben tartásáért. Arra a kérdésre, hogy milyennek látja Görörszág jövőjét, Merkel úgy fogalmazott; Athén többször kifejtette, hogy a valutaövezetben akar maradni, amely Merkel szerint "hihetetlenül meggyengülne" a görögök kilépésével. Merkel szerint éppen ezért őszintén közölni fogják Athénnal, hogy amennyiben maradni akar, "meg kell csinálnia a házifeladatát", s cserébe a közösség mindig támogatni fogja.


Az Európai Unió pénzügyminiszterei egyébként nemrég hagyták jóvá a Görögországnak szánt második, 130 milliárd eurós mentőcsomagot, amely 2014-ig hivatott "felszínen tartani" a súlyosan eladósodott államot. Németországnak mindegyik tagállamnál nagyobb mértékben kell hozzájárulnia a mentőcsomaghoz, amelyet sok német állampolgár és politikus fogad el nehezen. Elemzők ráadásul attól tartanak, hogy Athénnak a megszorító intézkedések ellenére még több segítségre lesz szüksége.


A további lehetséges mentőcsomagokkal összefüggésben Merkel elmondta, hogy Európában egy ideje a mechanizmus újragondolása zajlik. "Néhány ország elfogadta a mentőcsomagot, de nem különösebben volt ínyére. Követniük kell a valutaalap, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság által meghatározott feltételeket" - tette hozzá. A német kancellár kifejtette továbbá, hogy Nagy-Britannia nagyon fontos szerepet játszik Európában, hozzátéve, hogy Londonnak hamarosan el kell döntenie, hogy mennyiben kíván részese lenni az uniónak.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-03-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite