2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
NagyvilágMerkel: fontos, hogy a magyar kormány változtatott a vitatott törvényeken

Merkel: fontos, hogy a magyar kormány változtatott a vitatott törvényeken


Üdvözölte a német kancellár, hogy a magyar kormány változtatott azokon a törvényeken, amelyekkel kapcsolatban "kétségek merültek fel" az európai partnerekben.

merkel


Angela Merkel csütörtökön tartott megbeszélést Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a berlini kancellári hivatalban. A találkozót követően tartott közös sajtótájékoztatón a kancellár kijelentette: "fontos", hogy a magyar kormány "megszívlelte" az európai partnerek tanácsait, és változtatott azokon a törvényeken, amelyekkel kapcsolatban "kétségek merültek fel".


Angela Merkel úgy értékelte: a csütörtöki "nyílt megbeszélés" hasznos volt, mert hozzásegített a gazdaságpolitikával, a választójoggal és a "sajtópolitikával" kapcsolatos folyamatok "mozgatórugóinak" mélyebb megértéséhez. A kancellár érthetőnek nevezte, hogy Magyarország jelenleg nem foglalkozik az euróövezeti csatlakozás kérdésével. Kifejtette: az övezeten kívüli uniós tagországok "elemi érdeke" az euró sikere, és a konszolidáció után ismét napirendre kerül az övezet bővítése. Orbán Viktor "soha nem tett ellenvetést" az euróövezeti reformokkal szemben, hanem "sok sikert kívánt" hozzájuk, "és nekünk csak ez számít" - jelentette ki.


A magyar miniszterelnök a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Magyarország "nem veti el az eurót", de csak akkor akarja bevezetni az új fizetőeszközt, amikor ismét "perspektívát kínál", és az ország felkészült rá. Orbán Viktor kijelentette: az idén csökken a magyar gazdaság teljesítménye, de jövőre növekedési fordulat következik, a kormány pedig új gazdasági akcióterveket mutat be a parlamentnek.


A kormányfő elmondta: a következő két-három évben nem lehet nagy mértékű gazdasági növekedésre számítani, ezért a következő időszak legnagyobb "szakmai kihívása" az lesz, hogy miként lehet alacsony növekedés mellett növelni a dolgozó emberek számát. Hangsúlyozta: harminc éve nem volt annyira szilárd a magyar államháztartás helyzete, mint jelenleg, a német-magyar gazdasági kapcsolatok erősségét pedig jól jellemzi, hogy a 2010-es kormányváltás óta csaknem 5 milliárd eurót ruháztak be német cégek Magyarországon és 18 új gyárat építettek.


A sajtótájékoztatón a német kancellár és a magyar miniszterelnök egyaránt kiemelte a két ország közötti szoros gazdasági összefonódást és ennek kapcsán a magyarországi német beruházások jelentőségét. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy mintegy 1,2 millió magyar függ gazdaságilag a német vállalatoktól. "Ami jó a német gazdaság számára, az jó Magyarországnak is" - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki egyidejűleg hitet tett a magyar pénzügyi konszolidáció folytatása mellett.


A német kancellárral folytatott hivatalos tárgyalások után Orbán Viktor miniszterelnök Megújuló Európa címmel tartott előadást a Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) székházában. A berlini kancellári hivatal kijáratánál tüntetők fogadták az előadásra induló Orbán Viktor miniszterelnököt. A Berlini ellenállási sejt elnevezésű Facebook-csoport bejelentett demonstrációján nagyjából húszan vettek részt. A tüntetők piros trikót viseltek, olyan fehér és zöld betűs feliratokkal, mint "paraszt vagyok", "zsidó vagyok", "nő vagyok", "pályakezdő vagyok".


A szervezők egyike az MTI-nek elmondta: a megmozdulással az ellen tiltakoznak, hogy a kormány szerintük szétszakítja és egymás ellen fordítja a társadalmi rétegeket, eltávolítja Magyarországot az Európai Uniótól és magát az EU-t is megosztja politikájával.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-10-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite