2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedMerkel: gond van egyes euróövezeti államok versenyképességével

Merkel: gond van egyes euróövezeti államok versenyképességével


A német kancellár szerint gond van az egyes államokkal és adósságukkal - túlságosan különbözik az államok versenyképessége.

Angela Merkel001


Az euró, mint valuta nincs válságban, de egyes euróövezeti tagállamok versenyképességével igenis gond van - mondta Angela Merkel német kancellár Szingapúrban csütörtökön. Merkel úgy fogalmazott: az euróval önmagában nincs gond, hiszen stabil valuta; különösen a dollárral szemben nagyon erős, egyes esetekben túl erős a Németországhoz hasonló exportáló országoknak. A gondok egyes államokkal és adósságukkal van, az euróövezeti adósságválság forrása a versenyképességi problémák. Túlságosan különbözik az egyes euróövezeti államok versenyképessége, és bizonyos esetekben túl alacsony - tette hozzá.


Csökkenteni kell a versenyképességi különbségeket


A kancellár szerint ennek leküzdéséhez javítani kell a versenyképességen és ehhez a költségvetési fegyelmet a törekvések középpontjába kell állítani. "Ne köntörfalazzunk: a közös valutánk léte megköveteli, hogy csökkenjenek a versenyképességi különbségek" - mondta Angela Merkel.

 

Christine Lagarde


A német kormányfő beszédében dicsérte Christine Lagarde francia pénzügyminisztert, akit több európai állam is támogat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói pozíciójára beadott pályázatában. Ugyanakkor elmondta: hosszabb távon meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy az IMF élére mindig európai ember kerül.


Merkel úgy fogalmazott: Lagarde pénzügyminiszteri tevékenységét tekintve világszerte kiváló hírnévnek örvend és sok tekintetben az ideális megtestesítője a gazdasági és politikai tapasztalatnak. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a fejlődő országok objektív és elfogulatlan módon közelítik meg Lagarde jelentkezését.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-06-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite