2019. május 24., péntek - Eszter
Keresés a tartalomban
NagyvilágMerkel: Magyarországnak igazodnia kell az uniós alapelvekhez

Merkel: Magyarországnak igazodnia kell az uniós alapelvekhez


Angela Merkel német kancellár helyesnek tartja, hogy az Európai Bizottság (EB) megvizsgálja a magyarországi jogalkotást az európai elveknek való megfelelőség szempontjából, és ennek során kitér az új alkotmányra, valamint a jegybanki függetlenség kérdésére.

merkel


A kancellár egy rádióinterjúban kijelentette: Magyarországnak igazodnia kell az Európai Unió alapelveihez. A Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak adott hétvégi interjúban arra a kérdésre válaszolva, hogy megfelelő intézkedés lenne, ha uniós szavazati jogokat vonnának meg a magyar kormánytól, a kancellár kifejtette: "Ezt a vizsgálatot a lehető legnagyobb pontossággal kell elvégezni" - mondta Merkel, hozzátéve, hogy nem érdemes találgatni, milyen következményekkel járhat az EB vizsgálata, hanem be kell várni az eredményeket.


Ugyanakkor az ténykérdés, hogy "Magyarországnak természetesen igazodnia kell a minket (európaiakat) egyesítő elvekhez, éppen úgy, mint az összes (uniós) tagállamnak" - fűzte hozzá a kereszténydemokrata politikus, megjegyezve, hogy ehhez a sajtószabadság és a jegybanki függetlenség, valamint "a mindenkori alkotmánybíróság független döntési lehetősége" is hozzátartozik.


A Deutschlandfunkban vasárnap sugárzott interjú - amelynek szövege később a rádió honlapján megjelent - a német kancellár első nyilvános megszólalása az utóbbi hetekben vitatott magyar jogszabályokkal kapcsolatban. Eddig csupán a német kormány szóvivője és helyettes szóvivője nyilatkozott, hangsúlyozva, hogy a berlini vezetés üdvözli a brüsszeli vizsgálatot és várja annak eredményét.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite