2019. március 20., szerda - Klaudia
Keresés a tartalomban
NagyvilágMerkel Lagarde mellett, a német lapok a kancellár ellen

Merkel Lagarde mellett, a német lapok a kancellár ellen

Angela Merkel kancellár után hétfőn Wolfgang Schauble pénzügyminiszter is megerősítette, hogy a német kormány a francia pénzügyminiszter, Christine Lagarde kinevezését támogatja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére a szexbotrány miatt lemondani kényszerült Dominique Strauss-Kahn utódául. A berlini lapok viszont bírálták a kancellárt amiatt, hogy "már megint nem egy németről" van szó.

Angela Merkel


Mind Angela Merkel, mind Wolfgang Schauble úgy fogalmazott, hogy Lagarde személyiségét, valamint szakmai tudását tekintve egyaránt alkalmas az IMF vezérigazgatói tisztjére. A pénzügyminiszter még azt is kiemelte, hogy francia kollégáját a nemzetközi pénzügyi világ messzemenően tiszteli és becsüli. Schauble úgy vélte: amennyiben Európa Lagarde-ot jelöli, jó esélye van arra, hogy jelöltje töltse be ismét az IMF-vezetői posztot. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az európai országok egy hangon beszéljenek - fűzte hozzá.

Maga a kancellár már korábban többször utalt rá: elengedhetetlennek tekinti, hogy a jelenlegi helyzetben, az euróválság közepette ismét európai személyiség kerüljön az IMF élére.


A német újságok egyöntetűen úgy vélekedtek, hogy Lagarde mindenképp alkalmas a poszt betöltésére, csalódottan vették tudomásul ugyanakkor, hogy ezúttal sem német személy kerül egy nemzetközi intézmény élére. Emlékeztettek: a közelmúltban Merkel kancellárnak nem sikerült keresztülvinnie, hogy német pénzügyi szakembert jelöljenek az Európai Központi Bank élére. Igaz, a kancellár egyetlen jelöltje, a korábbi jegybankelnök, Axel Weber idő előtt bedobta a törülközőt, a lapok mégis különösnek nevezték, hogy Merkelnek más jelöltje nem akadt, és a központi bank élére mindenekelőtt francia támogatással az olasz Mario Draghit jelölték.

 

Christine Lagarde


A sajtó korábban arról értesült, hogy a német kormánynak ezúttal vannak saját "fajsúlyos" jelöltjei az IMF élére. Ezek között Axel Weberé mellett felmerült a volt pénzügyminiszternek, Peer Steinbrücknek, valamint Thomas Mirow-nak, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) német elnökének a neve. Ma már azonban jóformán egyetlen szó sem esik róluk.

A német üzleti körök lapja, a Handelsblatt hétfői kommentárjában úgy vélekedett: noha a jövőt illetően egyáltalán nem lehet arra számítani, hogy az IMF vezetője automatikusan európai, a Világbanké pedig amerikai lesz, ma mégis sokminden indokolja, hogy Strauss-Kahn utóda európai legyen, sőt lehetőség szerint olyasvalaki, aki egy euróövezeti tagállamot képvisel. A lap a többi között emlékeztet arra, hogy az IMF a súlyos adósságválsággal küszködő euróövezeti tagállamok, köztük elsősorban Görögország és Portugália megsegítésének egyik fő oszlopa, a segélyek nagy részét finanszírozza, és ezáltal tehermentesíti a tagországok - köztük Németország - költségvetését. Christine Lagarde ezért mindenekelőtt Németország számára jelenthet biztosítékot arra, hogy az IMF az EU oldalán továbbra is kiáll az euróövezet stabilizálása mellett, mégpedig pénzügyileg is.


A Handelsblatt utal arra, hogy a francia pénzügyminiszter mindeddig jelentős szerepet játszott az euróválság kezelésében, ismeri a probléma minden részletét.


Az újság érvként hozta fel azt is, hogy Christine Lagarde nő. Azaz - mint fogalmazott - a nemek közötti egyenjogúság szép és az egész világra kiterjedő jelképe lenne, ha a globális pénzügyek egyik legfontosabb intézményét egy nő vezetné. Lagarde-nak azonban természetesen nem azért kellene vezetni a valutaalapot, mert nő, hanem azért, mert nála nincs jobb jelölt - írta a Handelsblatt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-05-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite