2019. augusztus 18., - Ilona
Keresés a tartalomban
NagyvilágMerkelnek ugrottak a német energetikai cégvezetők

Merkelnek ugrottak a német energetikai cégvezetők


Angela MerkelKorábban nem tapasztalt eréllyel és számban fordultak szembe német konszernek főnökei Angela Merkel kancellárral, az ipar számára kedvező energiakoncepciót sürgetve. Ennek elmaradása esetén veszélyeztetve látják a német ipar versenyképességének jövőjét.


Az országos napilapok szombati számában egész oldalas hirdetésként megjelent felhívás kezdeményezői a német atomerőműveket üzemeltető energetikai konszernek (EON, RWE, EnBW, Vattenfall). Akciójukhoz sikerült megnyerniük mintegy 40 konszernfőnököt: a névsor fölér a német gazdaság krémjének "who is who"-névsorával.
Az energiapolitikai felhívás aláírói leszögezik: az a politika, amely új energiaadókkal akarja rendbe tenni az államháztartást, szükségszerűen megbénítja az új beruházásokat. A tervezett fűtőelem-adó vagy az ökoadó újabb emelése ilyen következménnyel fog járni.


A konszernfőnökök hangsúlyozzák: a németek jólétének egyharmad részét és a német export 90 százalékát az ipar teremti elő. Ennek vállalatai azonban csak egyenlő feltételek mellett, vagyis egyoldalú terhek nélkül képesek erre a teljesítményre.
Az energiatermelést illetően konkrétan elhangzik a felhívásban: az áramdíjak megfizethetősége érdekében egyelőre nem mondhat le az ország a kedvező árú szénről és az atomenergiáról. Az atomerőművek idő előtti lekapcsolása "milliárdos nagyságrendű tőkét semmisítene meg, aminek a környezet, a nemzetgazdaság és a hazánkban élő emberek látnák a kárát".


Az időzítés aligha véletlen: a berlini kormány várhatóan szeptemberben teszi közzé a jövőre vonatkozó energiapolitikai koncepcióját - és az aláírók attól rettegnek, hogy az rossz irányt szab Németországnak. Félelmük elsődleges tárgya az atomenergia jövője. Elutasítják az atomerőműveket üzemeltető négy konszernre kivetendő fűtőelem-adó gondolatát; egyúttal azt akarják, hogy a fenti erőművek még legalább 33 évig termelhessenek áramot. (A Schröder-kormány és a konszernek által 2001-ben kötött egyezmény értelmében az atomerőművek - életkoruktól függően - legföljebb 19 évig üzemelhetnek; a legfiatalabbakra is bezárás várna 2020-ban.)Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-08-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite