2019. augusztus 18., - Ilona
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedMérséklődött a beruházások mértéke a harmadik negyedévben

Mérséklődött a beruházások mértéke a harmadik negyedévben


Pénz03A KSH vizsgálta a nemzetgazdasági beruházásokat, a versenyszférát, a felodolgozóipar teljesítményét, a szállítmányozást és a lakásépítések számadatait.


2008 eleje óta tart a nemzetgazdasági beruházások mértékének csökkenése. Ez a tendencia 2010 harmadik negyedévében is folytatódott, de a visszaesés üteme lassult. Idén a harmadik negyedévben a beruházások volumene 1,9 százalékkal, 2010 első három negyedévében 4,2 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.


A nemzetgazdasági beruházások az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 0,4 százalékkal emelkedtek. A KSH a nemzetgazdasági ágak többségében növekedést tapasztalt a beruházásoknál, ez azonban leginkább a tavalyi visszaeséssel magyarázható. A beruházások harmadik negyedévi, az előző év azonos negyedévéhez viszonyított csaknem 2 százalékos csökkenésén belül az építési beruházások 3,8 százalékkal, a gép- és berendezés beruházások 0,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.


A költségvetési szektor beruházásai 42,1 százalékkal nőttek a tavalyi harmadik negyedévi 15,8 százalékos visszaesést bőségesen pótolva. A három negyedévi volumennövekedés is 32,9 százalékos volt a tavaly egész évi 22,6 százalékos hanyatlás után, minthogy az első negyedévben 25,0, a másodikban 28,0 százalékkal emelkedett a költségvetési szféra beruházási volumene. A versenyszférában a harmadik negyedévben 3,1 az első kilenc hónapban 3,2 százalékkal csökkent a beruházási volumen, amely 2008 második negyedéve óta megszakítás nélkül csökken éves összevetésben.


A feldolgozóipar beruházásainak növekedése a második negyedévi 4,7 százalékról 14,8 százalékra gyorsult, amihez elsősorban a jármű-, a gumi- és a számítógép-, elektronikai termék gyártás egyedi nagyberuházásai járultak hozzá. A feldolgozó ipar beruházásai előzőleg kilenc negyedéven át estek. Az energiaipar 15,7 százalékos növekedését a villamosenergia-termelésben és -elosztásban megvalósult jelentős beruházások okozták.


Az autópálya-építéseket is tartalmazó szállítás, raktározás szegmens a korábbi egy évig tartó növekedés után második negyedéve, július-szeptemberben 18,6 százalékkal csökkent az előző bővülést okozó költségvetésből finanszírozott nagy projektek többsége befejezése miatt.


A lakásépítések visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene az előző évhez viszonyítva10,3 százalékkal, immár negyedik negyedéve csökkent.


A tavalyi szinthez képest 24,6 és 30,5 százalék közötti mértékben elmaradtak a beruházások a mezőgazdaságban, a bányászatban, és a közigazgatásban is, az információ, kommunikáció ágban pedig 11,7 százalékkal csökkentek a beruházások.
Az oktatási szektor beruházásai jelentősen, 89,6 százalékkal emelkedtek, az oktatás minden területén megvalósuló intézménybővítések, -felújítások eredményeképpen, amely a múlt év közepe óta tart.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-11-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite