2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonMesterházy: a Fidesz érdekeit tükrözi az alaptörvény-tervezet

Mesterházy: a Fidesz érdekeit tükrözi az alaptörvény-tervezet


Mesterházy Attila_01Mesterházy Attila szerint az új alkotmány a Fidesz pártpolitikai érdekeinek jogi megtestesülése lesz. A szocialista párt elnöke szerint az egykulcsos adórendszer és az állami nyugdíjrendszer rögzítése jelentősen korlátozza a következő kormányok mozgásterét.


Mesterházy Attila szerint az új alkotmány a Fidesz pártpolitikai érdekeinek jogi megtestesülése lesz. Az MSZP elnöke a Táncsics Alapítvány keddi rendezvényén - amelyen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a pártalapítvány kuratóriumi elnöke is részt vesz - azt mondta: az alaptörvény véglegesnek tekinthető tervezete a Fidesz gazdaság- és társadalompolitikáját, hatalomfelfogását tükrözi, az egykulcsos adórendszer és az állami nyugdíjrendszer rögzítésével pedig jelentősen korlátozza a következő kormányok mozgásterét. Ide sorolta azt is, hogy a Költségvetési Tanács megvétózhatja a büdzsét, majd a köztársasági elnök elfogadott költségvetés hiányában a parlament feloszlatását kezdeményezheti.


Példátlan gyorsaság


Mesterházy Attila arról is beszélt, az MSZP helyesen járt el, amikor kivonult az alkotmányozás folyamatából. Véleménye szerint ezt támasztja alá, hogy a kormánypártok a parlamenti vitában résztvevő Jobbik és a saját alkotmányjavaslatot benyújtó Szili Katalin módosító indítványait is kivétel nélkül leszavazták, azaz egyáltalán nem voltak hajlandók változtatni elképzeléseiken.
Hozzátette: az új alaptörvényt Európában példátlan gyorsasággal fogadják el a kormánypártok, amit súlyosbít, hogy annak tervezetét bevallottan néhány ember írta.


Megismételte: az új alaptörvény Orbán Viktor politikai rendszerváltását szolgálja, az MSZP pedig, amint lehetősége lesz, mindent elkövet majd, hogy korrigálja a "Fidesz pártalkotmányát".


Alapjogi charta


Az Alkotmányozás a XXI. században című rendezvényen Vastagh Pál, a Horn-kormány igazságügyi minisztere, az Általános Vállalkozási Főiskola rektora arról beszélt: az Európai Unióban - a lisszaboni szerződéssel és az unió alapjogi chartájával - olyan alkotmányos elvek alakultak ki, amelyeket minden tagállamnak érvényesítenie kell. A korábbi szocialista politikus szerint azonban az új alaptörvény előkészítésekor és vitájában ezek a szempontok érdemben nem jelentek meg.


Kiemelte, hogy bár a Fidesz-KDNP alkotmánytervezete látszólag támaszkodik az alapjogi chartára, nem szerepel benne a személyes adatok védelmének több garanciája, a tömegtájékoztatás sokszínűségének biztosítása és számos más munkavállalói joggal együtt az indoklás nélküli elbocsátás tilalma sem.


Minden politikai erőt be kell vonni


Volker Norbisrath, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökségének belpolitikai és jogi osztályvezetője kifejtette: az alkotmány elfogadásába minden politikai erőt be kell vonni, és arról a lehető legszélesebb körben kell vitát folytatni, ahogy az Németországban 1949-ben történt. Mint mondta, úgy tűnik, hogy a magyar kormánytöbbség erre nem nyitott.


Szólt arról is, hogy a német alkotmány olyan örök alapjogi garanciákat tartalmaz, amelyeket egy esetleges új alaptörvényben sem lehetne megváltoztatni.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite