2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
ItthonMesterházy: a kormány már a középosztály kifosztásához is hozzáfogott

Mesterházy: a kormány már a középosztály kifosztásához is hozzáfogott


Miután a létminimum alatt élőkről már lemondott, a kormány most a középosztály kifosztásához is hozzáfogott - jelentette ki az MSZP elnök-frakcióvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján, Kecskeméten.

mesterhazy_911


Mesterházy Attila szerint a kabinet intézkedései szöges ellentétben állnak a Fidesz választási ígéreteivel, amelyek arról szóltak, hogy létezik egy fájdalommentes válságkezelési út. A mostani az adóemelések és a brutális megszorítások kormánya, a jövő évi büdzsé pedig az „elszegényedés és leszakadás költségvetése" lesz - hangzott el.


A pártelnök szerint a kormányzati előrejelzések naponta változnak, újabb és újabb ötletek születnek a költségvetés egyensúlyának fenntartására és a gazdaság élénkítésére. Ám az már nagyjából körvonalazódik, hogy a kabinet 2012-ben mintegy 20 adónem növelésével és 1400 milliárdos megszorítással számol - tette hozzá. „Az ország jelenlegi válsága és sérülékenysége csak 20 százalékban az európai pénzügyi krízis, 80 százalékban azonban Orbán és Matolcsy alkalmatlanságának és dilettáns gazdaságpolitikájának a következménye, melynek árát az adófizetők mellett a nyugdíjasoknak is meg kell fizetniük - fogalmazott a politikus.


Megítélése szerint a Fidesz gazdaságpolitikája „perverz módon" a rászorulók helyett a gazdagabbakat segíti. Mesterházy Attila úgy véli: a jövő évi költségvetés tarthatatlan, hiszen bizonyos részei alultervezettek, a büdzsé például 268 forintos euró árfolyammal számol. Szerinte a másfél százalékos növekedési várakozások túlzóak, a szakértők egybehangzóan 1,5-2 százalékos recessziót jósolnak 2012-re Magyarországon. Az intézmények államosítása nem enyhít ezen a problémán, csupán a helyi közösségek kezéből kiveszi, és a kormányra ruházza át a döntési jogköröket - tette hozzá.


„A kabinet csak a válságot mélyíti és gyengíti hazánkkal szemben a nemzetközi bizalmat - vélekedett a pártvezető. Hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország befektetési szempontból jelenleg a világ legkockázatosabb országai között az „előkelő" nyolcadik helyen áll. Ez pedig jórészt a miniszterelnök által hirdetett „szabadságharc" eredménye - tette hozzá.


Mesterházy Attila közölte: alternatívaként az MSZP a jelenlegi költségvetési tervezet visszavonását és valós számokon alapuló, kiszámítható büdzsé készítését javasolja a parlamentben. A párt elengedhetetlennek tartja a progresszív adózás újbóli bevezetését és a munkára rakódó közterhek csökkentését is. „Álláspontunk szerint az eredményes válságkezelés alapvető feltétele volna, hogy az államadósság mindenáron való csökkentése helyett a kormány választási ígéreteinek megfelelően munkahelyteremtésre és gazdaságélénkítésre fordítsa az emberektől ellopott magánnyugdíj-pénztári vagyont" - mondta a politikus.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

 

2011-11-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite