2019. április 26., péntek - Ervin
Keresés a tartalomban
ItthonMesterházy: az elfogadott alkotmány politikailag és társadalmilag nem legitim

Mesterházy: az elfogadott alkotmány politikailag és társadalmilag nem legitim


Mesterházy Attila_01Az MSZP elnöke szerint, az új alaptörvény jogi szempontból legitim, de politikailag és társadalmilag nem az, hiszen nem bírja a társadalom többségének a támogatását, nincsen róla szakmai és politikai konszenzus.


Az MSZP elnöke szerint, a hétfőn elfogadott alaptörvény jogi szempontból legitim, de politikailag és társadalmilag egészen biztosan nem az, hiszen nem bírja a társadalom többségének a támogatását, nincsen róla szakmai konszenzus és nincs róla politikai konszenzus sem.


"Mi annak örültünk volna, hogyha sem időpontilag, sem folyamatában nem most zajlik ez az alkotmányozás, hiszen nem volt erre kényszer" - fogalmazott Mesterházy Attila kedden Kecskeméten, a Szent István-szobor előtt tartott sajtótájékoztatóján. A szocialista politikus szerint "a második félévben, egy normális, egyeztetési folyamat mentén is lehetett volna egy nemzeti konszenzuson alapuló alkotmány elfogadni". Utalt a köztársasági elnöknek írt levelére, melyben arra kérte Schmitt Pált, hogy "ne írja alá ezt az alkotmányt, hiszen most már ő lett az utolsó védőbástyája a Magyar Köztársaságnak". "Arra kértem, azért ne írja alá, mert ez az alkotmány egy egypárti alkotmány, éppen ebből kifolyólag ideiglenes, illegitim alkotmány is" - tette hozzá.


Az MTI azon kérdésére, hogy mi alapján állítja azt, hogy nincs társadalmi elfogadottsága az új alaptörvénynek, az MSZP elnöke azt mondta: "onnan, hogy nem mernek népszavazást szervezni róla", mert véleménye szerint, akkor derülne ki, hogy milyen társadalmi elfogadottsága van ennek az alkotmánynak.


Az MTI megkérdezte Mesterházy Attilát, hogy egyetért-e Gyurcsány Ferenc szombaton, a Magyar Demokratikus Charta tüntetésén elmondott beszédének azzal a részletével, amikor kijelentette: "tudniuk kell azoknak az újságíróknak, akiknek a közmédiában hitelesen kellene tájékoztatni az országot, de nem ezt teszik, hanem pártmegbízatást teljesítenek, hogy nekik nem fogunk megbocsátani". Mesterházy Attila ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "a kormányhoz való lojalitás az teljesen természetes, azt gondolom, hogy minden közszolgának, minden közpénzből gazdálkodó szervezet alkalmazottjának az a feladata, hogy a mindenkori kormányhoz lojális legyen, de ez a lojalitás nem pártpolitikai feladat végrehajtását jelenti".


Hangsúlyozta: a pártpolitikai kérésekre nemet kell mondani, amelyek viszont "a Magyar Köztársaság érdekét szolgálják, lojális módon, végre kell hajtani a kormányzati feladatokat". A város központjában, a Szent István-szobor mellé szervezett MSZP rendezvényen mintegy húszan jelentek meg. Közülük néhány fiatal és pártaktivista szórólapot osztogatott a téren átsétáló embereknek.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite