2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
ItthonMesterházy: az MSZP megtette az első lépést a kormányváltás felé

Mesterházy: az MSZP megtette az első lépést a kormányváltás felé


Az MSZP megtette az első lépést a kormányváltás felé - hangoztatta Mesterházy Attila a szocialista párt szombati fővárosi nagygyűlésén. Programjuk alappilléreinek az erős demokráciát, a felelős gazdaságpolitikát és az igazságos társadalompolitikát nevezte, és szólt arról is, hogy a szocialista kormányok mindegyike jobban teljesített Orbán Viktor kabinetjénél.

mesterhazy0309


A pártelnök a Papp László Budapest Sportarénában tízezer szocialista párttag és szimpatizáns előtt elmondott csaknem egyórás beszédét azzal kezdte: országjárásán egészen mást tapasztalt, mint amilyennek a miniszterelnök lefesti Magyarországot. Több véleményt is idézett annak alátámasztására, hogy az emberek nem sikersztoriként élik meg a Fidesz kormányzását, és egyre többen tartják kilátástalannak a helyzetüket: mélyszegénységben élő nyugdíjasét, közmunkásét, kivándorlást tervező fiatalét, gyermekük taníttatásáért aggódó szülőkét.


A nyolc évig tartó MSZP-kormányzás eredményeit sorolva azt mondta: a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány is jobban teljesített a jelenleginél. Szerinte a miniszterelnök nem okolhat mást az ország állapotáért, azért Orbán Viktor a hibás. Hozzátette: a Fidesz nem teljesítette 2010-es ígéreteit, "hazudtak, nem reggel, délben és este, hanem folyamatosan".


Kitért arra, hogy megújították az MSZP nemzetpolitikáját, belátva: jobban oda kell figyelniük, segíteniük kell a határon túl élő magyarokat, ehhez pedig jószomszédi viszonyra van szükség a környező országokkal. Ennek alapján hívta meg Victor Ponta román miniszterelnököt - jelezte. Az MSZP programját ismertetve elmondta: nem követik el azt a hibát, hogy hamis, felelőtlen kampányígéreteket tesznek, de vállalják, hogy az emberek évről évre jobban fognak majd élni a szocialisták kormányzásának köszönhetően.


A pártelnök az erős demokráciát, a felelős gazdaságpolitikát és az igazságos társadalompolitikát nevezte az MSZP-program három alappillérének. A fejlődés és a szabadság programja erős demokráciát teremt erős jogállammal, új alkotmánnyal és független igazságszolgáltatással, erős civil szervezetekkel és sajtóval, erős önkormányzatokkal - mondta.


A gazdaságpolitikai feladatok között a növekedés beindítását és a munkahelyteremtést említette Mesterházy Attila, aki szerint ehhez először helyre kell állítani a bizalmat tiszta szabályokkal, kiszámítható kormányzással. Hozzátette, a baloldal több felelősséget vár a piaci szereplőktől, és véget fog vetni "a fideszes gazdasági oligarchák uralmának", annak, hogy "a Simicska Zrt. nyerges vontatókkal, Közgépekkel" viszi haza az emberek pénzét.


A program harmadik pillérével, az igazságos társadalompolitikával kapcsolatban a pártelnök kijelentette, ezt ma egyedül az MSZP képviseli. A célok között szólt az esélyteremtő oktatáspolitikáról, a tankötelezettség felső korhatárának 16-ról 18 évre emeléséről. Közölte, azt akarják, hogy minden családban legyen legalább egy kereső, és kormányra jutásuk esetén új munkatörvénykönyvet írnak, közösen a szakszervezetekkel. Céljaik között említette az egészségügy és az idősek helyzetének jobbítását is.


Mesterházy Attila az MSZP-t a legerősebb, legszervezettebb, legfelkészültebb és legnagyobb ellenzéki pártként határozta meg, és kiemelte, hogy az országos közvélemény-kutatási adatok ellenére három időközi választást nyertek meg az utóbbi hónapokban. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy programjukhoz még meg kell szerezniük a társadalom többségének támogatását, rá kell venniük a csalódott, politikából kiábrándult embereket is, hogy tegyenek a változásért, menjenek el szavazni, és húzzanak "egy bazi nagy X-et" az MSZP neve mellé.


Véleménye szerint a Fidesz nemtelen eszközöket fog bevetni a kampányban, arra törekszik majd, hogy megossza az ellenzéket és egyesével "vadássza le" annak politikusait. Jelezte, hogy ezt nem engedik, keményen vissza fognak vágni. Botka László, a szocialisták választmányi elnöke kijelentette: "szabadság, szolidaritás, igazságosság: ezek politikánk alapjai. Megújultunk, tanultunk a hibákból."


A szegedi polgármester azt mondta: a Fidesz a múlt, a megújult és erősödő MSZP pedig a jövő. "Nekünk a demokrácia lételem" - mondta, megjegyezve, hogy a szocialista párt mai vezetői már a rendszerváltás után nőttek fel. Gúr Nándor alelnök azért bírálta a kormányt, mert a szegényektől elvesz, és a gazdagoknak ad, Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja pedig azért, mert a fiatalok jelentős részét megfosztja a tudás megszerzésének lehetőségétől. Tóbiás József frakcióvezető-helyettes azt hangsúlyozta, hogy a szocialista párt "kijött a karanténból", amelybe a 2010-es vereség után került, de még csak félúton van a választási győzelem felé.


A sportcsarnokot megtöltő közönséget a politikusi beszédek előtt - amelyeket nem színpadon, hanem a küzdőtéren, minden oldalról székekkel körülvett porondon mondtak el - a Princess zenekar, az Experidance tánccsoport, a Magyar Légtornász Egyesület és az énekes Gáspár Laci szórakoztatta. Victor Ponta román kormányfő jelenléte miatt az érkezőknek szigorú biztonsági ellenőrzésen kellett átesniük.


A részt vevő tízezer szimpatizáns mindegyikét egy boríték várta a helyén, benne tizenöt szórólappal. Arra kérték őket, hogy hazafelé dobják be őket postaládákba, így 150 ezer családhoz juthat el Mesterházy Attila üzenete. A szórólapon a pártelnök azt írta: Magyarország változást akar, a változás pedig már el is kezdődött, a szocialisták megtették ezért az első lépést.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24
MTI Fotó: Soós Lajos

 

2013-03-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite