2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonMesterházy, Bajnai: Kövérnek mennie kell!

Mesterházy, Bajnai: Kövérnek mennie kell!


Közös közleményben követeli Kövér László házelnök távozását Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője az Országgyűlés elnökének a jogszabályalkotás átalakításával, egyfajta rendeleti kormányzással kapcsolatos felvetése miatt.

Kövér László0819


Kövér László hétfőn az Inforádió Aréna című műsorában beszélt arról, érdemes lenne hosszú távon megfontolni, nem lenne-e jó nagyobb mozgásteret adni a kormánynak arra, hogy a mindennapi kihívásokra reagáljon, és lazítsanak azon, hogy mindent, a legrészletesebb szabályokat is törvénybe akarják iktatni. Azt tartaná normálisnak, ha a parlament csak a legalapvetőbb, garanciális szabályok megalkotására tartana igényt. Arra, hogy ez egyfajta rendeleti kormányzás lenne-e, annak rossz íze nélkül, igennel válaszolt. Szerinte érdemesebb lenne az energiáikat nagyobb mértékben a végrehajtó hatalom ellenőrzésére fordítani.


Mesterházy Attila és Bajnai Gordon, az ellenzéki szövetség vezetői az MTI-hez eljuttatott közleményükben hangsúlyozták, a magyar demokráciában a kormány a parlamentnek felelős, majd megdöbbentőnek nevezték, hogy éppen az Országgyűlés elnöke kívánja a kabinet jogkörét bővíteni a parlament jogkörének rovására.


Álláspontjuk szerint az elfogadhatatlan a magyar törvényhozás elnökétől és egyenesen fenyegető annak a kormányzópártnak a vezető politikusától, amely párt "az elmúlt három évben már bizonyította: nem riad vissza a hatalom központosításától, a demokratikus fékek és ellensúlyok felszámolásától és a magyar alkotmányosság felfüggesztésétől sem".


Kövér László már a 2010-es választások idején is demokratához méltatlan javaslatokkal hívta fel magára a figyelmet: akkor egyfajta választási cenzusról, pénzért visszaadható szavazati jogról fantáziált, most pedig "a miniszterelnöki kézi vezérlés intézményesítéséről" beszél - fogalmazott közleményében a két ellenzéki politikus, akik ezt a magyar parlamentarizmus elárulásának tartják. "Ilyen ember nem képviselheti a Magyar Országgyűlést sem itthon, sem a szabad világban. Kövér Lászlónak mennie kell" - írta Mesterházy Attila és Bajnai Gordon.


Közleményüket azzal zárták, hogy már senkinek nem lehet kétsége afelől, mekkora tétje van a 2014-es választásoknak: "ellenzéki összefogásra van szükség, hogy Magyarország ne Európa legújabb diktatúrája legyen, hanem jogállam, ahol a szabadság szüli a rendet".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-09-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite