2019. június 17., hétfő - Laura
Keresés a tartalomban
ItthonMesterházy: elkezdődött az MSZP megújítása

Mesterházy: elkezdődött az MSZP megújítása


Mesterházy Attila_01Mesterházy Attila szerint az elmúlt egy évben sikerült stabilizálni az MSZP helyzetét, a párt megújítását pedig elkezdték. A szocialista párt elnöke a weboldalára vasárnap felkerült írásában azt hangsúlyozza: nem engedi, hogy munkájuk háttérbe szoruljon a reflektorfényért folytatott küzdelem miatt.


Írásában nyugalomra int, hangsúlyozva, hogy az MSZP-ben a kormányzásra való felkészülés mellett szabályaik betartására és fair viselkedésre van szükség, mert így bizonyíthatják, hogy méltók a választói bizalomra. Emlékeztet arra, hogy amikor tavaly nyáron megpályázta a pártelnöki posztot, elsősorban munkát ígért, hiszen a következményeiben az 1990-eshez hasonló választási vereség után újjá kellett építeni a pártot, és ma is ez a feladat.


A pártelnök szerint az MSZP helyzetének stabilizálása megtörtént, megújítása pedig folyamatban van. Megkezdődött a párt elvi-ideológiai és közpolitikai programjának, nemzetközi kapcsolatainak megújítása, új a képzési rendszer, részországgyűléseket rendeztek, a szocialista politikusok az idén minden választókerületbe elmennek - sorolja.


"Egyszóval: dolgozunk. Nem fogom megengedni, hogy sokunk kemény munkája háttérbe szoruljon a reflektorfényért folytatott küzdelem miatt" - írja Mesterházy Attila, megjegyezve, hogy ettől a munkától függ az MSZP és nem kis részben Magyarország jövője is.


Kilencórás frakcióülés szerdán


A szocialisták szerdán több mint kilenc órán át tartó frakcióülésen vitatták meg Gyurcsány Ferenc kezdeményezéseit és az MSZP megújításának lehetséges irányait. Az ülés után Mesterházy Attila bejelentette: vitasorozatot kezdenek arról, hogyan lehet alkalmassá tenni az MSZP-t arra, hogy alternatívát kínáljon azoknak, akik csalódtak a kormányzati politikában. A képviselőcsoport minden tagja vállalta, hogy a vita eredményeként kialakuló többségi álláspontot elfogadja.


"Én pedig azt a vállalást tettem, hogy ha valaki mégsem így gondolná majd a vita lezárulta után, akkor a többség véleményének érvényt fogok szerezni" - mondta a pártelnök szerdán.


Kunhalmi Ágnes: egy évtizedig válságban maradhat az ország


Az MSZP szerint Magyarország egy évtizedre vagy akár még tovább is válságban maradhat a kormánynak a munka és az oktatás világában végrehajtott változtatásai miatt - hangzott el Kunhalmi Ágnes vasárnapi sajtótájékoztatóján. A szocialista párt elnökségi tagja kijelentette, hogy a kabinet 2013-ig 213 milliárd forintot von ki a munkaerő-piaci kiadásokból, amivel több mint 120 ezer, szociálisan hátrányos helyzetű munkanélküli kerül annyira kilátástalan helyzetbe, hogy már esélyük sem lesz ismét elhelyezkedni.


Kiemelte: a szocialista kormány utolsó évében mintegy 110 ezren dolgozhattak közmunkásként, a jelenlegi kabinet azonban amellett, hogy szűkíti ezen munkavállalók körét, a többi alkalmazott jogait is csorbítja. Kunhalmi Ágnes a munkavállalók kiszolgáltatottabbá tételeként értékelte például az elbocsátási feltételek lazítását, a sztrájkjog korlátozását, a munkanélküli-ellátás csökkentését, továbbá a próbaidő három hónapról fél évre emelését.


Az MSZP elnökségi tagja hangsúlyozta, hogy a kormány az oktatás területén is "szegényellenes" politikát folytat azzal, hogy 16 évre csökkenti a tankötelezettség korhatárát, valamint pedagógusokat bocsát el, illetve iskolákat zár be és von össze. Kunhalmi Ágnes megjegyezte: Orbán Viktor annak ellenére folytat "a boldogulás lehetőségéből százezreket kirekesztő" politikát, hogy a jelenlegi kormányfő 2005-ben egy televíziós nyilatkozatában azt mondta, a Kádár-rendszerben iskolába járó szegényebb, vidéken élő gyermekeknek több esélyük volt a társadalmi felemelkedésre, mint az ezredforduló után öt évvel.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-05-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite