2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
ItthonMesterházy: igen a demokratikus vitára, nem a rombolásra

Mesterházy: igen a demokratikus vitára, nem a rombolásra


Mesterházy Attila szerint az MSZP-nek először alapkérdéseket kell tisztáznia, és utána kell megtartania a Demokratikus Koalíció által kezdeményezett pártszavazást. A pártelnök ezzel indokolja - vasárnap az MTI-hez is eljuttatott írásában - azt, hogy miért lesz előbb a kongresszus és utána a pártszavazás. Kiemeli: demokratikus vitára szükség van, rombolásra nincs.

Mesterházy Attila01


Mesterházy Attila szerint pártelnökként neki az a kötelessége, hogy a közösségükhöz tartozó értékes embereket egyben tartsa, és védje a párt becsületét. Mint írja: nem engedheti meg, a párton belül "tovább fokozódjon a feszültség, mert akkor elkezdődik az árokásás és a személyeskedés".Ezért javasolta a választmány szombati ülésén, hogy június 18-án a szocialisták tartsanak kongresszust, és ott beszéljenek a lényegről: milyen pártot akarnak, és ki akar ennek a pártnak a tagja lenni. A kongresszus döntése - hívja fel a figyelmet a pártelnök - a párt minden tagjára és testületére nézve kötelező lesz.


A menetrendről szólva kiemeli: amikor az alapkérdések tisztázásán túljutottak, akkor tartják meg a pártszavazást a Demokratikus Koalíció által felvetett kérdésekről, majd az ősszel az alapszabály módosításával foglalkozó kongresszust. Így - teszi hozzá - mindenki megkapja a lehetőséget véleményének kifejtésére és arra is, hogy álláspontjának valós támogatottságát megmérhesse, és a folyamat végén senkiben sem marad majd kétség annak kapcsán, merre akar menni a Magyar Szocialista Párt.


Mesterházy Attila az írásában arra szólítja fel a párttagokat, hogy ne feledjék: "demokratikus vitára szükség van, de a rombolásra, az önsorsrontásra nincs, annak véget kell vetni, mert Magyarországnak erős, hiteles és kormányzóképes MSZP-re van szüksége".
Úgy véli, 2011-ben az egész közösség sikereként az MSZP egyértelműen a legnagyobb ellenzéki párt, és támogatottsága az elmúlt egy évben szerényen, de határozottan nőtt.


Leszögezi: a párt újabb szakaszhoz érkezett, elkezdődött az alapelvek modernizálása, a XXI. századi baloldaliság irányainak megfogalmazása; elindult a szakpolitikai programok készítése: ebből a munkából nő majd ki a választási program. Ennek kapcsán úgy fogalmaz: "a modernizáció sikere nem azon múlik, hányszor írja le valaki, hogy ő a jövő, a többiek meg a múlt, vagy, hogy hányszor mondja ki a szót: megújítás. Hanem azon, hogy mit tesz a közösségben a közös jövőnkért. A jövőbeli siker pedig azon múlik, hogyan tudjuk a rendelkezésre álló szűkös erőforrásokat a közösség egésze érdekében használni. A modernizáció nem újabb és újabb ötletekből áll, hanem szisztematikus és kemény munkából, melynek eredménye csak nagyon lassan látszik meg".
Szerinte az MSZP-nek modern baloldali politikát kell kínálnia, ezzel tud visszaszerezni egymillió szavazót. Ezzel párhuzamos feladat a szövetségépítés, de a kettőt nem szabad összekeverni - szögezi le.


Mesterházy Attila nem hisz abban, hogy az MSZP-ből "a népek olvasztótégelyét" kellene létrehozniuk, de hazafias népfrontot sem kellene alakítaniuk. Véleménye szerint először meg kell nézni, hogy a választójogi törvény milyen keretet szab a kormánnyal szembeni erők együttműködésének, utána jöhetnek a részletek.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-05-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite