2019. augusztus 21., szerda - Sámuel
Keresés a tartalomban
ItthonMesterházy: Orbán állítsa meg a gyűlölködő nézetek erősödését, az antiszemita kultusz

Mesterházy: Orbán állítsa meg a gyűlölködő nézetek erősödését, az antiszemita kultusz újraélesztését!


Nyílt levélben szólítja fel az MSZP elnöke Orbán Viktor kormányfőt arra, hogy állítsa meg a gyűlölködő nézetek felerősítését és az antiszemita kultusz újraélesztését. Mesterházy Attila véleménye szerint az ország mára súlyos morális válságba jutott, amit a kormányoldal idézett elő "a Horthy-korszak történelmi bűneinek relativizálására" irányuló törekvéseivel.

Mesterházy Attila01

Mesterházy Attila


Mesterházy Attila az MTI-nek péntek küldött közleményében arra is felhívta a miniszterelnököt, akadályozza meg Prohászka Ottokár tervezett szobrának felállítását, elkerülve ezzel a magyarországi és nemzetközi közfelháborodást, az ország tekintélyének és méltóságának további rombolását.


A szocialista pártelnök-frakcióvezető felidézte, az MSZP korábban javaslatot nyújtott be egy olyan parlamenti etikai bizottság létrehozására, amely a szélsőségesség, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni fellépést tette volna lehetővé, ám ezt a Fidesz ellehetetlenítette. Most ismét a bizottság felállítását javasolja, és elvárja, hogy Orbán Viktor is támogassa a javaslatot.


"Mindez nem történelmi, nem kulturális, de nem is egyszerűen politikai kérdés, hanem emberiességi kötelesség. Az dől el most, hogy ki hol áll, a bűnös ideológiákat egykor terjesztők és mai követőik, vagy az áldozatok, a túlélők és a jóérzésű jobb- és baloldali demokraták oldalán" - fogalmazott. A nyílt levélben Mesterházy Attila azt hangsúlyozta, a kormányfőnek kiemelt felelőssége, hogy senkit se érhessen jogtalan hátrány, szóbeli vagy tettleges támadás származása, nemi identitása vagy bármely más ok miatt.


A szocialista pártelnök írása szerint az ország súlyos morális válságba került, s ezt a kormány és a kormányzó pártok idézték elő "azzal a nyílt törekvésükkel, amely a Horthy-korszak történelmi bűneinek relativizálására, magának Horthy Miklósnak, híveinek, eszmetársainak rehabilitációjára irányul". Véleménye szerint ebbe a sorba illeszkedik Kövér László "buzgó igyekezete" Nyirő József újratemetése érdekében, "ennek a kegyeleti aktusnak az átpolitizálásával ugyanis nem csak egy, az antiszemita és fasiszta gondolatokat nyíltan hirdető és vállaló író emlékét idézik meg, de felélesztik a náci Németországot, a Szálasi-rendszert lelkesen, hűen, és a végsőkig aktívan kiszolgáló politikus eszméit is".


Szerinte ezt teszi a kormány akkor is, amikor a szélsőjobboldali elveket valló és hirdető írók műveit kötelező olvasmánnyá teszi. Gyalázatosnak nevezi azt is, hogy a kormányzó pártok a Horthy-korszak újabb antiszemita személyiségének, Prohászka Ottokár püspöknek akarnak köztéri szobrot állítani. Prohászka személyének megítélése eddig egyértelmű volt: a Horthy-korszak egyik fő ideológusaként, politikusként gyűlöletre uszított, antiszemita eszméket hirdetett, "ő követelte leghangosabban a numerus clausust, antiszemitizmusa nem kérdés, hanem tény" - írta Mesterházy Attila.

ezo_banner

HIRDETÉS


A pártelnök emellett intő jelnek nevezte, hogy Elie Wiesel Nobel-békedíjas író levelét, amelyben lemondott a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjéről, illetve súlyos figyelmeztetésnek azt ötven amerikai kongresszusi képviselő által aláírt tiltakozást, amelyben a Magyarországon erősödő gyűlöletbeszéd, antiszemita- és homofób érzelmek terjedése miatti aggodalmukat fejezték ki.


"A Magyar Szocialista Párt, a magyar demokratikus ellenzék, minden demokrata itthon és a világban is a leghatározottabban elítéli ezt a folyamatot. De megállítani Ön tudja" - áll a szocialista pártvezető Orbán Viktornak címzett nyílt levelében.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-06-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite