2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonMesterházy: Orbán "puccsot hajtott végre"

Mesterházy: Orbán "puccsot hajtott végre"


Mesterházy Attila szerint Orbán Viktor "puccsot hajtott végre" saját népe ellen a paksi erőmű bővítéséről szóló, Oroszországgal kötött megállapodással. Az MSZP kezdeményezi az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását.

mesterhazy0117


Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón kijelentette: felelős politikus nem dönt egy személyben atomerőműről a magyar emberek, a civil szervezetek bevonása nélkül. Hozzátette: a tavaszi választás után felálló új kormány a szerződést felülvizsgálja, mert az erőmű bővítéséről csak átlátható módon, széles társadalmi konszenzus alapján lehet döntést hozni. A szakmai álláspont kialakítása után népszavazáson kérnek annak végrehajtásához felhatalmazást - tette hozzá, megjegyezve, a beruházást csak versenyeztetés után ítélik oda.


Elmondta, egyeztetve a többi baloldali ellenzéki párttal, kezdeményezik az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását és a miniszterelnök beszámoltatását a szerződés megkötésének indokairól, körülményeiről. Támogatják azt a kezdeményezést, hogy legyen nyilvános a szerződés, továbbá minden döntést előkészítő dokumentum.


A sajtótájékoztató elején lejátszottak egy felvételt, amelyen Orbán Viktor arról beszélt, hogy Magyarországon puccs van, a magyar kormány puccsot hajt végre a népe ellen, mert hosszú távra titkosított szerződést köt Oroszországgal az energia kérdésében. Mesterházy Attila szerint a felvétel 2008. február 28-án készült Losoncon. Az ellenzéki politikus több más nyilatkozatot is idézett 2007-ből az akkori ellenzéki pártvezetőtől, így azt, amikor a Demokratának azt mondta, nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni, továbbá azt, amikor Lakitelken arról beszélt, hogy Európában elszaporodtak Putyin pincsijei. Az MSZP elnök felidézte Illés Zoltánnak, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyi államtitkárának 2008-as szavait is, miszerint a paksi erőmű élettartamának meghosszabbításáról népszavazást kellene tartani, és azon véleményének adott hangot, hogy egy ilyen állami beruházásból "jó sokat lehet lopni".


Mesterházy Attila szerint "Orbán Viktor puccsot hajtott végre a népe ellen, ezzel tulajdonképpen hazaárulást követett el. Mi leszünk nem a Gazprom, hanem a Roszatom legvidámabb barakkja, és Orbán Viktor pedig az Európai Unióban Putyin elnök pincsije" - fogalmazott. Megjegyezte, nem lennének meglepődve, ha a következő időszakban az is kiderülne, hogy "valahol a Közgép alvállalkozóként egészen biztosan meg fog jelenni".


Az ellenzéki politikus szerint nem Oroszországgal van baj, hiszen az oroszokkal ők is tárgyaltak és a jövőben is kell tárgyalni velük. A probléma az - folytatta - , hogy Orbán Viktor egyedül, társadalmi és országgyűlési felhatalmazás nélkül száz évre eldönti Magyarország energiapolitikáját. Hozzátette: a miniszterelnök hazudott, amikor azt állította, hogy az Országgyűlés 2009-ben a paksi erőmű bővítéséről döntött, az igazság ugyanis az, hogy a parlament az előkészítő tevékenység megkezdéséhez adott elvi hozzájárulást. Vagyis ha Orbán Viktornak nem volt felhatalmazása annak megkötésére, akkor a szerződés nem létezik - érvelt.


A pártelnök szerint a kormányfő hazudott a választóknak akkor is, amikor azt ígérte, hogy csökkenti az államadósságot, hiszen ennek a minimum háromezermilliárd forintos hitelfelvételnek a terheit az unokáink fogják fizetni. Mesterházy Attila kijelentette, hogy a miniszterelnök akkor is hazudott, amikor egy parlamenti kérdésére válaszolva azt ígérte neki, hogy nemzetközi tendert írnak ki az ügyben. Ezzel szemben a miniszterelnök egy 1966-os szovjet-magyar államközi szerződésre hivatkozva a verseny kizárásával kötött titkos alkut Oroszországgal.


"Ezek szerint nemcsak abból a korból veszi a jogi hivatkozást, hanem azt az állampárti stílust is alkalmazza, mint ami akkor jellemző volt" - mondta. Szerinte akkor is hazudik Orbán Viktor, amikor olcsóbb áramot ígér az új atomerőműből, mivel az energiapiaci szakértők szerint az áram ára a mai tőzsdei ár duplája lesz. Hatalmas problémának nevezte, hogy a bővítés ellehetetleníti a zöldberuházásokat.


Kérdésre válaszolva Mesterházy Attila azt mondta, ha Orbán Viktor ellenzéki vezetőként a szerződés nyilvánosságát szorgalmazta, akkor álláspontját tartsa most is, nem kérnek tőle mást most, mint amit ő kért korábban. Kitért arra, hogy az MSZP az erőmű élettartamának meghosszabbítását mindig támogatta, de a bővítésről szakmai, társadalmi vitát tart szükségesnek.


Moszkvában kedden Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodást, ennek keretében két paksi erőműblokk megépítéséről is megállapodtak. Az aláíráson jelen volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-01-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite