2018. november 17., szombat - Hortenzia, Gergő
Keresés a tartalomban
Választás 2010Mesterházy Attila: a korrupciós ügyekben minden párt érintett

Mesterházy Attila: a korrupciós ügyekben minden párt érintett


Mesterházy AttilaAz MSZP kormányfőjelöltje a Magyar Televízió választási műsorában beszélt a korrupciós ügyekről, a hárompárti parlamentről, a romakérdésről és az adócsökkentésről. Április 1-jétől átlagosan 10,1 százalékkal nő a lakossági földgáz ára. Az MSZP szerint nem lenne szükség emelésre - mondta Mesterházy Attila a Magyar televízió választási műsorában pénteken. A témában a jövő héten tárgyalást folytat a párt a miniszterelnökkel és az Magyar Energia Hivatal vezetőjével.


Várjuk azokat az indokokat, amelyek szükségessé tették a gáz árának emelkedését - közölte az MSZP kormányfőjelöltje, s hozzátette: egy ilyen kampányban minden kampánytémává válik, ami az emberek mindennapi élet befolyásolja, de ez nem csak politikai, hanem gazdasági kérdés is.
Egy felmérés szerint az MSZP már most többet költött, mint amennyit a törvények biztosítanak a választások előtti politikai kampányra. (A jelentés szerint a párt 580 milliónál is többet költött.) Mesterházy Attila ezzel kapcsolatban azt mondta: nem látta ezt az elemzést, de az Állami Számvevőszéknek majd elszámolnak a pártok a kampány végén, és az ÁSZ majd eldönti, hogy az párt túllépte-e a keretösszeget. Én nem foglalkozom a kampány anyagi részével - fogalmazott Mesterházy Attila.


A korrupciós botrányokkal kapcsolatban a kormányfőjelölt közölte: ezzel a problémával szembe kell néznie az egész politikai elitnek, ugyanis a korrupció nem csak a baloldalhoz köthető és nem csak az elmúlt nyolc, hanem húsz évben is jellemző volt. Az MSZP tanult az ügyből - mondta a politikus, s hozzátette beterjesztették az antikorrupciós törvényt, amit az MSZP megszavazott a parlamentben, szemben a Fidesszel, amelynek képviselői mindig tartózkodtak. Mesterházy kiemelte: korrupt emberek léteznek, de korrupt közösségek nem, s a megoldás érdekében mininumfeltétel az, hogy minden párt elismerje, hogy valamilyen szinten érintett az ügyben.


Hárompárti lesz a következő parlament, így látja Mesterházy Attila. Szerinte a választások után a Házban csak az MSZP lesz demokratikus, a másik két bekerülő párt, a Jobbik és Fidesz nem. Ettől függetlenül hiszek abban, hogy lesz együttműködés olyan témákban, mint a munkahelyteremtés - mondta a politikus, majd hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a nemzet érdekében együtt működjünk, akkor is, ha más véleményen vagyunk.


A kormányfőjelöltek vitájáról Mesterházy azt mondta: tradicionális a magyar politikában, hogy az aktuális kormánypárt és a várható kormánypárt kormányfőjelöltje vitázik, ezért hívta meg egy négyszemközti nyilvános vitára csak Orbán Viktort és más miniszterelnök-jelöltet nem.


Évenkénti 1 százalékos adócsökkentés tervez az MSZP, ezzel kapcsolatban Mesterházy Attila azt mondta: csökkentettük a munkára rakódó terheket 5 százalékkal, további évi egy százalékkal csökkentenék a munkavállalók terheit. Emellett segítené a párt azokat a családokat, akik arra kényszerülnek, hogy biztos munkahely és megélhetés reményében más településre költözzenek.
Az idei kampány egyik sarkalatos pontját, a romakérdést az oktatással és a munkahelyteremtéssel oldaná meg az MSZP. Mesterházy Attila szerint a diszkrimináció mellett a szegénységgel is szembe kell nézniük a romáknak, ezen főleg az oktatás bővítésével, munkahelyteremtéssel és egy módosított szociális rendszerrel javítana a párt. A politikus kiemelte: ösztönözni kell a romákat, hogy ne a szociális juttatásokból próbáljanak megélni.

2010-03-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite