2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
ItthonMi a teendő földrengéskor?

Mi a teendő földrengéskor?


földrengés01A földrengések után szinte mindig vannak utórengések, ezek többnyire gyengébb erősségű mozgások. Magyarországon szombat este 4,8-es erősségű földrengés volt, a szeizmológusok szerint várhatók utórengések, de azok gyengébbek lesznek, így nem kell tartanunk a károktól. Azért összegyűjtöttünk néhány tanácsot, mit kell tenni nagyobb utórengések esetén.


Az interneten számos tanácsot találunk arra vonatkozóan, mi a teendő az erősebb földrengéseket követő utórengéseknél.


Ha egy épületben vagyunk, a legjobb, ha ott maradunk - lehetőleg a helyiség egy belső sarkában -, amíg elmúlik a rengés. A lakáson, irodán belül megfelelő védelmet nyújthatnak a masszívabb berendezések, mint például egy asztal, vagy szék, amiben meg is kapaszkodhatunk. Ha nincs semmi a közelünkbe, védjük az arcunkat a karunkkal. Fontos, hogy maradjunk távol az üvegfelületektől, így ablakoktól, ajtóktól. Kutatások kimutatták, hogy a földrengésekkor a legtöbb sérülés akkor következett be, amikor az emberek pánikszerűen megpróbálták elhagyni az épületet. És még egy fontos tanács: ne használjuk a liftet.


Amennyiben az utcán ér minket a földmozgás, igyekezzünk minél előbb eltávolodni az épületektől, közvetlen veszély ugyanis a falak és kijáratok mellett áll fenn - a vakolatomlások és üvegtörések okozta sérülések miatt. De az utcai lámpák és elektromos vezetékek alatt sem tanácsos várakozni.


Ha mozgó járműben vagyunk, álljunk meg a lehető leggyorsabban és maradjunk az autóban. Ez esetben is igaz: ha tehetjük, ne álljunk meg közvetlenül épületek előtt, illetve fák, villanyvezetékek, felüljárók alatt. Amennyiben pedig a legrosszabb helyzetbe kényszerültünk, azaz a törmelékek alá szorultunk, próbáljunk nyugodtak maradni. MIelőtt a kiszabaduláson dolgoznánk, takarjuk el a szánkat, orrunkat egy zsebkendővel vagy ruhával, fontos, hogy ne nyeljünk le sok port. A kiabáláshoz - szintén a por belélegzése miatt - csak végső esetben folyamodjunk, próbáljunk más zajforrással felhívni magunkra a figyelmet, például jelezzünk egy csövön, ami köztudottan jól vezeti a hangot.


4,8-as erősségű földrengés volt Dunántúlon>>>

1985 óta nem volt ilyen erejű földrengés Magyarországon>>>

Szeizmológiai Obszervatórium: 4,8-as erősségű volt a földrengés>>>

 

 

Forrás: HÍR PORT24

 

2011-01-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite