2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
ItthonMiért rekeszti ki Orbán Viktor a külföldön élő magyar állampolgárokat?

Miért rekeszti ki Orbán Viktor a külföldön élő magyar állampolgárokat?


Miközben Orbán Viktor személyes levélben, közpénzen győzködi a magyarországi lakcímmel nem rendelkező kettős állampolgárokat a szavazás és a regisztráció fontosságáról, tudatosan távol kívánja tartani az urnáktól a külföldön élő magyarokat - mondják a Liberálisok.

voks

Képünk illusztráció!

„Miközben Orbán Viktor személyes levélben, közpénzek millióiból győzködi a magyarországi lakcímmel nem rendelkező kettős állampolgárokat a szavazás és a regisztráció fontosságáról, tudatosan távol kívánja tartani az urnáktól a külföldön élő magyarokat. Míg ugyanis a határon túliak levélben is szavazhatnak, a külföldön dolgozó magyarok kizárólag személyesen adhatják le voksukat. Eddig közel ötvenezren regisztráltak Erdélyből, és csak 139-en Angliából, ahol köztudottan több százezer, magyar lakcímmel rendelkező honfitársunk él és éppen a kormány kilátástalan politikája miatt hagyták el az országot. A Magyar Liberális Párt kampányba kezd azokban az országokban, ahol nehezített a magyarok szavazóurnához való jutása." - írja közleményében a Liberális Párt.


A Magyar Liberális Párt magyarázatot vár a kormánytól a magyar állampolgárok megkülönböztetésére, valamint tudni szeretné, hogyan kívánja biztosítani a kormány a külföldön dolgozó magyarok zavartalan szavazását, és miért folytat kampányt állami pénzen.


Az ünnepek előtt Orbán Viktor személyes hangú levélben fordult a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárokhoz. Levelében tudatja velük, hogy részvételük a tavaszi országgyűlési választásokon mind „az egész magyarság számára" mind személyesen neki magának is fontos. Miközben azonban Orbán Viktor arról biztosítja a határon túli magyarokat, hogy mennyire fontos a választási részvételük, egyben azt is üzeni, mennyire nem fontos számára a magyarországi lakcímmel rendelkező, ám külföldön élő magyar állampolgárok részvétele. Sőt, egyenesen kockázatos is. Csak ez lehet ugyanis az oka annak, hogy miért tett a kormány különbséget a választási jogszabályban az egyenrangú állampolgárok között, és miért nehezíti egyes csoportok szavazási részvételét. Míg ugyanis a határon túli magyarok könnyedén, levélben is szavazhatnak, addig a külföldön dolgozók csak nehezített körülmények között, személyesen a külképviseleteken.


Könnyen elképzelhető, milyen időbeli és anyagi áldozatokkal járhat a külföldön dolgozó magyarok számára, hogy a szavazás napján az adott ország azon egy vagy két városába utazzanak, ahol magyar nagykövetség vagy konzulátus működik. Ez sok esetben nem csak megnehezíti, de egyenesen ellehetetleníti a választásokon való részvételt.


A Magyar Liberális Párt tiltakozik az egyenrangú állampolgárok megkülönböztetése és a Fidesz számára esetleg kedvezőtlen szavazatokat korlátozó választási szabály ellen. Egyben felszólítjuk a kormányt, adjon számot arról, hogyan kívánja biztosítani a külföldön dolgozó magyarok zavartalan szavazását, és kívánja-e valahogy kompenzálni az egyenlőtlen feltételek miatti többletterheket. - áll a párt közleményében.

 

Nógrád24.hu

 

2014-01-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite