2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMikszáth- és Madách-emléknap Salgótarjánban

Mikszáth- és Madách-emléknap Salgótarjánban


Nógrád megye nagy szülöttjeire, Mikszáth Kálmánra és Madách Imrére emlékeznek születésük évfordulóján hétfőn Salgótarjánban a három programból álló irodalmi emléknapon - tájékoztatta az MTI-t a szervező Mikszáth Kálmán Társaság elnöke pénteken.

Mikszáth Kálmán

Először a Kodály Zoltán Tagiskola előtti Mikszáth-szobornál tartanak koszorúzási ünnepséget, az íróra Praznovszky Mihály, a társaság örökös tiszteletbeli elnöke emlékezik - mondta Kovács Anna.

A Mikszáth Kálmán Társaság és a Madách-hagyomány Ápoló Egyesület közös szervezésében mutatják be Praznovszky Mihály Madách Imre napjai a magyar irodalomban 1861-1864 című új kötetét a Madách Imre Gimnáziumban. A szerzővel Csongrády Béla, az egyesület és Kovács Anna, a társaság elnöke beszélget.

A Bolyai János Gimnázium előtti Madách-szobornál kora este rendezik a hagyományos koszorúzási ünnepséget, amelyen Shah Gabriella, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum igazgatója emlékezik Az ember tragédia írójára.

Mikszáth Kálmán Szklabonyán született 1847. január 16-án, Madách Imre 1823. január 21-én Alsósztregován, ma már mindkét település Szlovákiához tartozik. Nógrád megyében évről évre számos rendezvényen emlékeznek meg a magyar irodalom nagyjairól. Horpácson működik Magyarország egyetlen Mikszáth-emlékmúzeuma, Csesztvén pedig az ország egyetlen Madách-emlékhelye, a Madách Imre Emlékmúzeum. Mindkét településen állandó kiállítással várják a látogatókat.

 

Forrás: MTI/NOGRAD242016-01-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite