2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMikszáth Kálmánra emlékeznek születése 168. évfordulóján

Mikszáth Kálmánra emlékeznek születése 168. évfordulóján


Nógrád megyében, Budapesten és Szlovákiában hat helyszínen emlékeznek Mikszáth Kálmánra születése 168. évfordulóján január 16-án, de már az előző napon is rendeznek az évfordulóhoz kapcsolódó programokat - közölte az MTI-vel a szervező salgótarjáni székhelyű Mikszáth Kálmán Társaság elnöke hétfőn.

Mikszáth Kálmán

Kovács Anna irodalomtörténész tájékoztatása szerint Salgótarjánban, Budapesten és Szklabonyán az író szobrainál koszorúznak pénteken. Salgótarjánban Handó Péter író, költő, Szklabonyán, a Mikszáth Kálmán Emlékház udvarán Szászi Zoltán költő mond beszédet. A szklabonyai programot a Szlovák Nemzeti Múzeumhoz tartozó Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezi.

A Mikszáth Kálmán Társaság és a Múzeum Baráti Köre Salgótarjánban a társaság szeretett és tisztelt tagjára, a decemberben elhunyt R. Várkonyi Ágnes Széchenyi-díjas történészre is emlékezik az évfordulón Várkonyi Gábor történész segítségével.

Budapesten a Mikszáth-téri szobornál helyezik el virágaikat az emlékezők, majd időszaki kiállítások megtekintésével a Petőfi Irodalmi Múzeumban folytatódik a program.

Balassagyarmaton csütörtökön koszorúzzák meg Herczeg Klára Mikszáth-szobrát a Civitas Fortissima téren, ahol Melo Ferenc, a Szent Imre Keresztény Általános Iskola, Gimnázium és Szakképző Iskola igazgatója mond beszédet, majd a résztvevők baráti beszélgetésen emlékeznek az íróra.

Két Nógrád megyei oktatási intézmény is bekapcsolódik a megemlékezésekbe. Nézsán a Mikszáth Kálmán Általános Iskolában péntek délelőtt helyi ünnepséget tartanak, délután pedig a szklabonyai ünnepségen vesznek részt a diákok. A pásztói Mikszáth Kálmán Líceumban csütörtökön Mikszáth-tehetségnapot és sportgálát szerveznek. Pénteken megkoszorúzzák az író szobrát és emléktábláját, majd szépprózamondó versenyt és művészeti bemutatót tartanak, filmrészletekkel idézik meg többek között Mikszáth Kálmán világát.

Mikszáth Kálmán 1847. január 16-án született az akkor még Nógrád megyei Szklabonyán. Jogászként egy balassagyarmati ügyvédi irodában dolgozott, de író akart lenni. Már a Pesti Hírlap újságírója volt, amikor 1881-ben megjelent a Tót atyafiak című novelláskötete, írói hírnevét pedig végleg megalapozta következő műve, A jó palócok. A Beszterce ostroma, a Különös házasság vagy A Noszty fiú esete Tóth Marival című regények szerzője Budapesten halt meg 1910. május 28-án.


Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2015-01-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite