2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMikszáth Kálmán Társaság megemlékezései

Mikszáth Kálmán Társaság megemlékezései


Mikszáth KálmánNógrád megyében, Szlovákiában és Budapesten összesen öt helyszínen szervez megemlékezéseket Mikszáth Kálmán születésének 164. évfordulója alkalmából a salgótarjáni székhelyű Mikszáth Kálmán Társaság.


Bagyinszki Istvánné, a társaság titkára szerdán az MTI-nek elmondta: pénteken a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnáziumban és Postaforgalmi Szakközépiskolában rendeznek emléknapot prózamondó versennyel, majd Kovács Anna, a társaság elnöke tart előadást Mikszáth és a magyar irodalom címmel.

Ugyanazon a napon két fővárosi esemény is lesz: a Mikszáth téren az író szobrát koszorúzzák meg, majd a Petőfi Irodalmi Múzeumban nyitják meg a Mikszáth Kálmán Fekete városai című kiállítást.

Szombaton a szlovákiai Szklabonyán, az író szülőfalujában koszorúznak a Mikszáth Kálmán Emlékháznál, a megemlékezésen Németh Zoltán, a Bél Mátyás Egyetem tanára mond beszédet.

Ugyancsak szombaton Salgótarjánban mutatják be a Mikszáth világa - Mikszáth kora című dokumentumkötetet. A Frei Caféban tartandó rendezvényen előadást tart Fábri Anna irodalomtörténész és vetített képes bemutatón nézhetik meg a résztvevők a magyarországi Mikszáth-szobrokat.

Hétfőn a balassagyarmati Mikszáth-szobornál tartanak megemlékezést és koszorúzást a városi Mikszáth Kálmán Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola diákjainak közreműködésével.

Mikszáth Kálmán 1847. január 16-án született az akkor még Nógrád megyei Szklabonyán. Jogászként egy balassagyarmati ügyvédi irodában dolgozott, de író akart lenni. Már a Pesti Hírlap újságírója volt, amikor 1881-ben megjelent a Tót atyafiak című novelláskötete, írói hírnevét pedig végleg megalapozta a következő, A jó palócok.

A Beszterce ostroma vagy a Különös házasság szerzője Budapesten halt meg 1910. május 28-án.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2011-01-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite