2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
BulvárMikulás és Luca napja

Mikulás és Luca napja


Nem is olyan rég a téli időszak még arra adott alkalmat az embereknek, hogy - a mezőgazdasági munkák lezárultával - egy kicsivel több időt szenteljenek magukra és egymásra. Ilyenkor lehetett kipihenni az egész éves fáradalmakat, készülni a következő évre, hálát adni, és persze jóslásokba bocsátkozni a jövő évet illetően.

mikulasketto


A téli ünnepkör első és egyik legkedvesebb ünnepe Mikulás napja. A gyerekek már hetekkel korábban izgatottan várják a piros ruhás öregembert, aki ajándékot hoz nekik. Feltéve persze, hogy egész évben jók voltak, épp ezért tartanak is tőle, hiszen a rosszaknak nem ajándék, hanem virgács jár.


Öreg Mikulás


A Mikulás alakját a keresztények Szent Miklós püspökkel azonosítják, aki titokban, az éj leple alatt segítette a rászorulókat. Hajnalban az ablakok alá lopózott, és otthagyott egy-egy pénzzel teli erszényt, ahol pedig nem találta nyitva az ablakot, ott a kéményen keresztül dobta be az adományát.


A Mikulás - aki még véletlenül sem Télapó - a középkori Magyarországon nem egy feltétel nélkül szerethető figura volt. Sőt, az akkori gyermekek nagyon is féltek tőle, hiszen csúnya, feketére mázolt arccal, vaslánccal járta az utakat, krampuszok kíséretében, s akinek tehette, odasózott egyet. Ez volt legalábbis a gonosz énje, szemben az adakozóval, aki már akkoriban is megjutalmazta azt, aki kiérdemelte. E kettősség valószínűleg német területről ered, és Odin isten kettős lényére utal.


Hazánkban még az 1800-as években is jellemző volt a Mikulás napi alakoskodás, vagyis jelmezes játékokban adták elő Szent Miklós történetét. Ma már szerte a világon kiszorította a gonosz Mikulás és krampusz képét az adakozó, jóságos Mikulás bácsi, aki kedves manók segédletével lepi meg a gyerekeket, december 5-én éjjel.


Luca napja


Luca napjához - december 13. - számtalan babona kötődik. Ezek eredete valószínűleg a Gergely-naptár bevezetése előtti időszakra nyúlik vissza, akkoriban ugyanis ez a nap volt az év legrövidebb napja. A Luca napi boszorkányokról bizonyára mindenki hallott, azt azonban kevesen tudják, hogy Szent Lucának is két arca volt, egy jóságos és egy gonosz. Érdekes módon, az utóbbi maradt fenn a köztudatban, ezért ettől a naptól mindig is tartottak az emberek.


Igyekeztek ilyenkor mindenféle módszerrel elkerülni a gonosszal való találkozást, például fokhagymával kenték be az ajtófélfát, és elrejtették a seprűket a boszorkányok elől. Luca napján tilos volt az asszonyoknak fonni és egyéb munkákat végezni, de ezen a napon mindenféle jóslásokat is el lehetett végezni. Aki kíváncsi, ma is kipróbálhatja őket!


Luca napi jóslások


Házasság jóslás: ezen a napon a lányok 12 gombócot készítettek, mindegyikbe egy-egy férfinevet rejtettek kis papíron. Amelyik gombóc először feljött a víz színére, az a férfi kérte meg a lányt a következő évben.


Időjóslás: Luca napján azt is meg lehetett tudni, mennyire lesz csapadékos a következő év. A vöröshagymáról 12 réteget fejtettek le, jelképezve ezzel az év 12 hónapját, mindegyikbe szórtak egy kevés sót. Amelyikben elolvadt, az a hónap ígérkezett csapadékosnak.


Luca szék: A Luca szék faragásánál arra kell ügyelni, hogy minden nap csak egy műveletet végezzenek rajta, mégis elkészüljenek vele szentestére. Aki az éjféli misén a Luca székre feláll, az - a néphit szerint - garantáltan meglátja a boszorkányokat.

 

Forrás: EZO.TV/HÍR PORT24

 

2012-12-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite