2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
SportMi lesz a kínai labdarúgással?

Mi lesz a kínai labdarúgással?

Több százmillió jüanos tőkeinjekcióval és új központi stratégia alkalmazásával próbálják újraéleszteni az évek óta lejtőn lévő kínai futballt. Háromszázmillió rajongó szurkol a sikerért.

kinaifoci

Az ország labdarúgása siralmas állapotban van: míg más sportágakban újabb és újabb kínai sikerek születnek, a futballal kapcsolatos hírek az elmúlt években érdemi eredmények helyett rendre erőszakról, korrupcióról, a játékosok adatait érintő csalásokról, előre "leboltolt" meccsekről és illegális fogadásokról szóltak.

A fiatal nemzedék körében teljes az érdektelenség, amit a statisztikák is jól tükröznek. A Kínai Labdarúgó Szövetség (CFA) által regisztrált focisták száma a 2000-es 500 ezerről 2010-ben 50 ezerre csökkent, s az 1,3 milliárd lakosú országnak alig hétezer 18 év alatti játékosa van. A világranglistán jelenleg 77.-ként sorolt férfi nemzeti válogatottnak sem a 2006-os, sem a 2010-es világbajnokságra nem sikerült kijutnia.

A problémával szembesülő illetékesek az elmúlt években többször próbáltak a helyzeten változtatni. Két évvel ezelőtt például hatmillió dolláros befektetéssel 46 város iskoláiban futballt népszerűsítő programokat indítottak, egymillió gyermeket megszólítva. A kezdeményezésért Kína 2009-ben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fejlesztési díját is megkapta. A kezdeti sikerek azonban nem tartottak ki, az akció végül nem érte el célját, és érdektelenség miatt kudarcba fulladt. A téma idén nyáron ismét az újságok címlapjára került, a CFA a fiatal tehetségek támogatására július elején egy félmilliárd jüanos (17,3 milliárd forint) tőkeinjekcióról kötött megállapodást.

Az összeget a Dalian Wanda ingatlancég biztosítja, és a "Jövő Csillagai" nevet viselő utánpótlás-nevelési programra, bírók képzésére és világszínvonalú külföldi edzők alkalmazására fordítják majd. Az együttműködés keretein belül a következő három évben évente száz 15 és 17 év közötti tehetséget küldenek a határokon túlra, így Spanyolországba, Németországba, Olaszországba és Brazíliába, hogy két-három évig ott eddzenek.

A kezdeményezés célja, hogy a következő három évben 700-800 ezer fiatal számára tegye vonzóvá a labdarúgást. A sportág felélesztésére a máshol már bevált módszerek átvételét is szorgalmazza a vezetőség. Az állami sporthivatal helyettes vezetője, Caj Cseng-hua (Cai Zhenghua) egy magasrangú delegáció élén októberben Japánban járt, ahol a szigetország sportot illető fejlesztéspolitikáját és gyakorlatát tanulmányozták. Alig néhány nappal a hazatérésük után már meg is született a konkrét javaslatcsomag.

Eszerint a jövőben a futballt illető fejlesztéspolitikák támogatására egy bizottságot hoznak létre, mely a CFA mellett a Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság, a pénzügyminisztérium és a központi bank képviselőit is tagjai közt tudná.

Visszahozzák továbbá a képernyőre a kínai szuperliga mérkőzéseit, melynek tévéközvetítését tavaly a gyenge színvonal miatt függesztették fel. Az utánpótlást edzőtáborok létesítésével és egy futballegyetem építésével támogatják, utóbbinak már a helyét is kijelölték a Sanghajtól ezer kilométerre, az ország keleti partján fekvő Csingtao (Qingdao) városában.


Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

2011-11-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite