2019. április 23., kedd - Béla
Keresés a tartalomban
ItthonMilliárdos beruházások jöhetnek Kínából

Milliárdos beruházások jöhetnek Kínából


Katonai tiszteletadással fogadta Orbán Viktor miniszterelnök Ven Csia-paót; kínai kormányfő 24 éve nem járt Magyarországon.

Ven Csia-pao


Ven Csia-pao ma tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel. A megbeszéléseken az MTI információi szerint több mint 10 jelentős gazdasági megállapodást kötnek. Délután Schmitt Pál államfő is fogadja a kínai miniszterelnököt. Ven Csia-pao pénteken részt vett az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Gólyavárában tartott gálaműsoron. A kínai kormányfőt kínaiul tanuló magyar diákok köszöntötték. Személyében 24 év után először látogat kínai minsizterelnök Magyarországra.


Kína gazdasági hídfőállást keres Európában


Matura Tamás, a Magyar Külügyi Intézet szakértője a látogatás alkalmából arra hívta fel a figyelmet, hogy beérett az elmúlt 7-8 évben megkezdett magyar diplomáciai és gazdasági nyitás Kína felé. A szakember az MTI-nek azt mondta, önmagában már az óriási diplomácia siker, hogy a kínai miniszterelnök eleget tett a magyarországi meghívásnak. Jelzésértékű - tette hozzá -, hogy a világ egyik legfontosabb vezetője időt szakít és ellátogat Magyarországra, a közép-kelet-európai régióban egyedül ide, a nem is a legnagyobb gazdasági súlyú országba.

 

Ven Csia-pao01


Hangsúlyozta: Kína elsősorban gazdasági hídfőállást keres Európában. A magyar nyitás eredményessége remélhetőleg a Magyarországra érkező kínai befektetésekben és munkahelyteremtésben mutatkozik majd meg. Tavaly 8,7 milliárd dollárt tett ki a kínai-magyar külkereskedelmi forgalom volumene, ez nagy növekedés a korábbi évek 5,5-6 milliárd dolláros forgalmához képest. Kínai becslés szerint ez az érték idén eléri 10 milliárd dollárt.


Matura Tamás arról is szólt, hogy a Kína és Európa közötti hídszerep betöltésére nemcsak Magyarország vágyik, ilyen törekvései vannak a többi visegrádi országnak, és Románia is egyre inkább nyit Kína felé, tehát ebben a vonatkozásban egyfajta versengés folyik. Kitért arra is, hogy a pragmatikus kínai külpolitika erős Európai Uniót szeretne látni, ugyanis ez erősítené az általuk kívánatosnak tartott multipoláris világhatalmi rendszert.


Üzent az Amnesty International a kínai kormányfőnek


A nemzetközi emberi jogi szervezet aktivistái az V. kerületi Vörösmarty téren demonstráltak a halálbüntetés ellen.

Az Amnesty International fejükön csuklyát, nyakukon kötélhurkot viselő tagjai „Mondj nemet a halálbüntetésre!" feliratú transzparenst emeltek a magasba. Az akciót azért tartották, mert Budapesten tárgyal Ven Csia-pao miniszterelnök.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-06-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite