2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
Önkormányzati választások 2010Milliárdokat veszíthet Salgótarján

Milliárdokat veszíthet Salgótarján


MSZP logo2Salgótarján önkormányzata 3 milliárd forintot veszíthet, annak kapcsán, hogy két beruházó is perli egy földügy miatt; a város működésképtelen lesz, ha elveszíti a pereket - közölte Dóra Ottó, a helyi MSZP frakcióvezetője pénteken.


Mint azt a szocialista politikus elmondta: A Center Invest 1,5 milliárd forintos pere már folyamatban van, szeptemberben pedig a Magnum Hungaria Zeta Kft. is kártérítési keresetet adott be az önkormányzat ellen; ennek értéke 77 millió forint, de a kft. jelezte, hogy a beruházás meghiúsulása miatti kárát is érvényesíteni fogja, amelynek értéke meghaladja a 1,5 millió forintot. Kérdésre úgy fogalmazott: ha a város elveszít 3 milliárd forintot, „az nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az utolsó oltsa le a villanyt, azt jelenti, hogy vége van a városnak". Hozzátette, 3 milliárd forint Salgótarján egy évi teljes közoktatási költségvetése.

A salgótarjáni telekügy előzménye, hogy a Magnum és a Center is bevásárlóközpontot építene a városban, és ehhez mindkettőnek szüksége van egy bekötőútra. A közgyűlés a Magnummal kötött szerződést az útépítésre, ám a polgármester később a Centerrel állapodott meg. Az elígért terület viszont a Magnumé, ezért Székyné Sztémi Melinda (Fidesz) a föld kisajátítását kérte a közigazgatási hivataltól, hogy teljesíthesse a Centernek tett ígéretét. Ehhez hatszor kérte a közgyűlés felhatalmazását, ugyanis a képviselők - pártállástól függetlenül - egymás után öt időpontban határozatképtelenséggel bojkottálták a szavazásokat, hatodszorra végül 8 fideszes képviselő igent mondott. A kisajátításra azonban azóta sem adott engedélyt a hivatal, mert nem igazolható a közérdek.

A sajtótájékoztatón kiosztott levélben az osztrák tulajdonú Magnum arról is tájékoztatja a közgyűlést, hogy a per mellett ügyészségi feljelentést is tettek hivatali visszaélés bűncselekményének alapos gyanúja miatt. Dóra Ottó úgy fogalmazott: „két eset van, vagy egy olyan méretű emberi ostobaság történt 2008-ban, ami semmivel nem magyarázható, vagy valóban olyan motiváció érte a városvezetést, aminek nem tudott ellenállni. Ha az első, az politikai bűn, ha a második, az köztörvényes bűncselekmény".

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-09-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite