2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMilliárdos kárt okozott az eső

Milliárdos kárt okozott az eső


A szántóterületeken 550-600 millió forintos, a gyepterületen 500 millió forintos, az állatállományban 30-40 milliós veszteséget okozott Nógrád megyében az ár- és belvíz.


Döbrei Tamás, a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal Földművelésügyi Igazgatóságának hatósági osztályvezetője arról is beszámolt, hogy a májusi árvíz után a mezőgazdasági művelés alatt álló terület közel fele került víz alá.

Az árvíz 7 ezer hektárt érintett, ennek nagy része gyep, ahol a szénatermés teljes egészében tönkrement. Ugyanekkora területet borított belvíz, ebből közel 5 ezer hektár szántó, a többi gyep.

A szántókon az őszi és a tavaszi vetés is károsodott, a kalászosok mellett kiesés lesz őszi káposztarepcéből, repcéből, napraforgóból, kukoricából, olajtökből is. Azonban a terméskiesés nagyságát még nem lehet megítélni - mondta az osztályvezető.
A szakember közölte: Nógrád megye állattenyésztésében a szarvasmarha és a juhágazat a meghatározó és az esőzések 4 ezer állatot érintettek. Őket nem lehetett legeltetni, így sokuk fizikailag is leromlott, ezért a következő év produktuma is gyengébb lesz.

"A természeti katasztrófa miatt a gazdák tartalékai kimerülnek, nem tudják, milyen források állnak majd rendelkezésre kormányzati kárenyhítésben, a banki kedvezményes hitelnek kicsi a valószínűsége, ugyanakkor a kereskedelem ilyenkor úgy reagál, hogy megpróbálja lenyomni a felvásárlási árakat" - hívta fel a figyelmet Döbrei Tamás.

 

Forrás: Nógrád24.hu

 

2010-06-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite