2019. április 23., kedd - Béla
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMinden Gyerek Lakjon Jól Nógrád megyében is

Minden Gyerek Lakjon Jól Nógrád megyében is


szegenysegVetőmaggal és kisállatokkal segít az alapítvány a nehéz sorsú gyermekek családját Mátraverebélyben és Sámsonházán. Zöldségekből és állatokból tudnak annyit termelni, illetve tenyészteni az érintett családok, hogy jövedelmet is termelhetnek a háztájiból.


A Nógrád megyei Mátraverebélyben és Sámsonházán kezdte meg segítő akcióját kedden a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány, amely vetőmagokkal és kisállatokkal összesen 15 ezer rászoruló családot támogat a leghátrányosabb helyzetű térségekben. Hegedűs Zsuzsa, az alapítvány kuratóriumának elnöke az MTI-nek elmondta: azoknak a hátrányos helyzetű családoknak segítenek, amelyekben az egy főre eső jövedelem nem éri el a nyugdíjminimumot.


Az ilyen családokban élő gyerekek az óvodákban és az iskolákban jogosultak a százszázalékos étkezési támogatásra, de a 140-240 forint közötti fejkvóta nem biztosítja a fejlődésükhöz szükséges fehérjét és vitamint, ezért a családokat akarják olyan helyzetbe hozni, hogy ezeket meg tudják termelni - tette hozzá. Hegedűs Zsuzsa közölte: a teljes zöldségpalettát átfogó vetőmagokhoz műtrágya nem kell, a permetet az alapítvány adja. A kisállatokat akkor adják ki, ha az önkormányzat visszajelezte, hogy az érintettek elültették a vetőmagokat.


Egy-egy család 40 darab napos csibét és 15 darab napos kacsát vagy 10 tojótyúkot kap, de lesznek olyan igénylők, akik vemhes kecskét, malacot, vagy hat nyulat kapnak. Az alapítvány a malacot akkor adja át a családnak, ha az önkormányzat igazolja, hogy a támogatott a saját földjén takarmányt termel, amihez szintén az alapítvány adja a vetőmagot. A kuratóriumi elnök elmondta: zöldségekből és állatokból tudnak annyit termelni, illetve tenyészteni az érintett családok, hogy jövedelmet is termelhetnek a háztájiból, és ezt egy jogszabály-módosításnak köszönhetően meg is tehetik.


Emlékeztetett rá, hogy júliustól 40 kilométeres körzetben mindenki külön engedély nélkül értékesítheti saját kerti termékeit, emellett állatorvosi engedéllyel lehet értékesíteni az állatokat és az abból készült termékeket. Hegedűs Zsuzsa kitért rá: próbálja rávenni az önkormányzatokat, hogy vegyék át a közétkeztetést, mert olcsóbb lenne, ha helyben vásárolnának, így a gyerekek egészségesebb élelmet kapnának, a termelő családoknak ez jövedelmet biztosítana, és közbeszerzési eljárást sem kellene lefolytatni.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2011-04-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite