2019. április 24., szerda - György
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMinden idők legnagyobb vízállása a Zagyván

Minden idők legnagyobb vízállása a Zagyván


árvíz06A Zagyva felső Jászfelsőszentgyörgy-Jobbágyi, 83 km-es szakaszán, minden idők legnagyobb vízállását (LNV) mértük ma reggel 6.00 órakor: Apc 388 cm 23 cm-rel az LNV felett (eddigi LNV 365), Hatvan alsó 472cm, 53 cm-rel az LNV felett (eddigi LNV 419).

Az elmúlt 24 órában az összegyülekezett víz az igen telt mederben további áradást okozott a Zagyván, a vízállások emelkedése folyamatos volt. A Zagyva összes mellékvízfolyásainak mederteltsége 90-100%-os. Az árhullám folyamatosan szállítja az uszadék anyagot de, uszadéktorlasz sehol sem keletkezett.
Így a teljes Jászfelsőszentgyörgy-Jobbágyi árvízvédelmi szakaszon III. fokú készültség van érvényben.

Szuha önkormányzata a Szuha-patak áradása miatt szintén lakóépületeket védett be.

Mátraverebélyi tározó árvízvédelmi szakaszon és a Maconkai tározó árvízvédelmi szakaszokon továbbra is II. fokú készültség van érvényben.
A Mátraverebélyi és Maconkai tározónál a fokozatnak megfelelően végzi a feladatát. A zsilipeket zárva tartják.

A Ipoly folyó vízgyűjtőjén az elmúlt időszak első felében a csapadéktevékenység folytatódott, majd fokozatosan csökkenő intenzitással esett, míg végül elállt az eső. Az összegyülekező víz Ipolytarnócon meghaladta az az eddigi legnagyobb vízállás (LNV) szintjét 410 cm-t. A folyó az Ipolytarnóc-Nográdszakáll közötti szakaszon igen lassú apadásnak indult, az alatta levő szakaszon árad. Az Ipoly teljes magyarországi szakaszán továbbra is II. fokú készültség van életben. Az Ipoly összes mellékvízfolyásainak medertelítettsége 90-100%-os.
A figyelőszolgálat működik Ipolydamásd - Letkés - Ipolytölgyes és. Ipolyvece - Dejtár - Balassagyarmat - Szécsény szakaszokon. A balassagyarmati zsilipet lezártuk.

A hirtelen lehullott csapadék a Közép-Duna völgyi belvízrendszer csatornáink vízszintjét a mértékadó fölé emelte. Több mint 1600 ha áll víz alatt. A víz alatt lévő területek felmérése folyamatban van, de a csapadék miatti sáros, fellazult talaj illetve a növényzet miatt pontos adatot szolgáltatni még nem lehet.

Forrás: Közép- Duna -Völgyi Környezetvédelmi Vízügyi és Igazgatóság

 

2010-05-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite