2020. február 27., csütörtök - Ákos, Bátor
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeElkezdődött a Bánkitó Fesztivál

„Mindenki kisebbség valamilyen formában". Elkezdődött a Bánkitó Fesztivál
Beszélgetés Czifrik Balázzsal

Bánki tĂłLehetetlennek tűnő feladatra vállalkozik a Bánkitó Fesztivál szervező csapata. Olyan négynapos (augusztus 5-8), zenés közösségi együttlétre hívják a gondolkodó és felelősséget vállalni képes embereket, amely minden ízében a mai magyar társadalom akut kérdéseire keresi a válaszokat laza, oldott fesztivál környezetben.

 

A Bánkitó Fesztivál olyan összművészeti fesztivál, amely minden elemében szembe megy a tömegirányzatok felelősséget kerülő és épp ezért sodró erejű fesztiváltrendjeivel. A Bánkitó Fesztivál szervező csapata nem hiszi, hogy egy fesztivál sikere csak a fellépő külföldi zenekarok számában, a látogatószámban, illetve a fogyasztás mennyiségében mérhető.
A könnyedséggel és lazasággal, intézményi sablonoktól mentesen az élő és kiéleződő társadalmi problémákra keresi a Bánkitó Fesztivál a megoldási modelleket, kezdeményezéseket. A fesztivál alapgondolata: a kultúrák együttélésének titka a másik világlátásának megismerése, megértése az egyén szintjén, távol minden hatalmi diskurzustól. A fesztiválon cigány, zsidó és szlovák alulról építkező kezdeményezések, civiltörekvések, egyesületek, alapítványok mutatkoznak be. Workshopok, közös produkciók, alkotások - színház, képzőművészet - keretében a fesztivál látogatói és meghívott vendégei közösen hozhatnak létre újat és egyedit, amelynek kuriózuma, hogy a megszülető alkotás a cigány-zsidó-szlovák-magyar nem „kormányközi", hanem egyének közötti együttműködés és gondolkodás eredménye.

- Nem félő-e, hogy azok vesznek részt az eseményen, akik amúgy is toleránsak a másság, a kisebbségek iránt. Bővülhet-e ez a kör egyáltalán?

Tavaly sokkal kevesebben voltunk. Idén a nyitó napon ezer körüli a létszám. Napi kétezernél egyébként sem férne több, ez a természetes befogadóképessége a környéknek. Ez pedig még családias létszám lehet. Tanulni kell a többségi magatartást is. Ezt pedig leginkább a megismerés által lehet megtenni. Példát mondok. Itt a szomolyai cigánylepénysütő. Mindenki megkérdezheti tőle, hogyan kell készíteni, hogyan kell hozzáfogni. Örömmel segít. Vagy bárki beülhet egy héberórára, vagy részt vehet a Sabbath-on. Nem számítottunk ennyi érdeklődőre, nem volt elég kipa. Itt hajtogattunk papírból és ragasztottuk össze, hiszen ez kell ahhoz, hogy valaki a Sabbath-on ott lehessen. Ismét mondom, hogy a megismerés által kell tanulni.
A kör bővül, hiszen ha a budapesti kerékpáros közlekedést megnézzük 5 évvel ezelőtt és most megdöbbentő a tapasztalat. Akkor furán nézték a kerékpárral közlekedőket, most 80ezer embert mozdít meg.

- Most melyik korosztály képviselteti magát?

Ebben a pillanatban 10-15 négy, öt éves gyermek szaladgál előttem. A gyerekfoglalkoztatóban több mint húsz 2, 2és fél éves gyermek van. Találkozhatunk sétáló középkorúakkal, 40-50 évesekkel és egyetemistákkal is. Ez is egy jó terület a másik megismerésére. A másik korosztály. Megfigyelhetjük az idősebbeket, az idősebbek pedig megismerhetik a fiatalokat. A másik szubkultúráját. De itt vannak a családok kutyái is...

- A környezettudatosság idén is olyan jól működik, mint tavaly?

Igen. Mindenki ugyan úgy figyel a környezetére, mint tavaly.
A környezettudatos gondolkodás és nevelés ma már mantraként használatos. Szinte minden fesztivál törekszik a Zöld fesztivál cím elnyerésére, azonban sem a fesztiválozók, sem a szervezők és a címadományozók nem vesznek arról tudomást, hogy önmagában egy fesztivál nem lehet zöld.

A fesztiválok természetükből adódóan sok embert vonzanak. Az emberek pedig az utazás, a szórakozás során sokkal több élelmiszert fogyasztanak, többet közlekednek, több szemetet termelnek, több energiát és vizet használnak, mint a hétköznapok során. Mindez azt jelenti, hogy a fesztiválok helyszínén jelentkező környezetszennyezés többszöröse a hétköznapok során jelentkező szennyezésnek.

A Bánkitó Fesztivál korszerűsége a szervezés összes lépésének a környezeti szempontok szerint történő újraértékelését jelenti. Tavaly a fesztiválozók külön betét díjat fizettek a poharukért, így radikálisan csökkent a hulladék mennyisége. A tábor zöld környezetében rikítottak a szelektív hulladéktárolók, amikbe alig került hulladék, mert a résztvevők elkerülték a túlcsomagolt termékeket. Ezek a szolgáltatások idén is lesznek, illetve már a fesztiválkatalógus is újrahasznosított papíron jelenik meg.

- Mikor zár a fesztivál?
Vasárnap még hajnal hatig van program. Hétfőn bontjuk a tábort.

További információk:
Czifrik Balázs: +36-20-313-7537
Honlap: http://tekerjatora.hu, www.marom.hu

 

Forrás: HÍR PORT24

 

 

2010-08-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite