2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonMindenki számára ingyenes a H1N1 elleni védőoltás

Mindenki számára ingyenes a H1N1 elleni védőoltás


oltás01A H1N1 elleni védőoltás mindenki számára ingyenes a készlet erejéig - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken az MTI-vel.

Az influenza H1N1 vírusa ellen védelmet nyújtó Fluval P vakcinából az idei szezonban 1,2 millió áll rendelkezésre a lakosság számára - írták a közleményben.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal (OTH) konzultálva döntött arról, hogy felszabadítja az oltóanyag felhasználását, azaz nemcsak a rizikócsoportokba tartozó állampolgárok számára teszik ingyenessé az oltóanyagot.
Az OTH erről tájékoztatta az ÁNTSZ regionális intézeteit és egyben kérte, hogy az egészségügyi szolgáltatók a térítésmentes oltóanyagot bárki számára ingyenesen tegyék elérhetővé, mindeközben betartva a beadására vonatkozó szabályokat, mint a tájékoztatás, a dokumentáció és az elszámolás.

Az oltóorvosok adminisztrációs terheit is csökkentik, olyan módon, hogy a jövőben a vakcinával való elszámolás csak az átvett oltóanyag mennyiségére és az egészségügyi szolgáltató által beoltott személyek számára terjed majd ki - olvasható a közleményben.

Mint hozzátették: "az országos tiszti főorvos a folyamatos Fluval P oltóanyag ellátás érdekében arra kérte a regionális intézetek vezetőit, hogy lehetőség szerint régiós vagy megyei szinten képezzenek depót, ahonnan biztonságosan és gyorsan elláthatják az egészségügyi szolgáltatókat".

Az ÁNTSZ ez év áprilisában közölt adatai szerint az új típusú influenza megjelenése óta Magyarországon 132 ember halála hozható összefüggésbe a H1N1 vírussal.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite