2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
NagyvilágMinden magyar munkavállaló elhagyta Líbiát

Minden magyar munkavállaló elhagyta Líbiát


A líbiai magyar nagykövet szerint Líbiában mintegy 60-100 magyar vagy magyar kötődésű ember él. Dr. Marton Béla megerősítette: az országban polgárháború dúl.

Líbia01


"Kadhafi fiának az a kijelentése, hogy polgárháborús helyzet van az országban, valahol lefedi az igazságot" - mondta a távirati irodának Dr. Marton Béla, Magyarország líbiai nagykövete. Közölte, hogy tudomása szerint hétfőn minden magyar munkavállaló elhagyta az észak-afrikai országot.


Hétfőn repülőgépre szálltak
A követség információi szerint Líbiában összesen 60-100 magyar vagy magyar kötődésű, például vegyes házasságból született ember él, többségük líbiai családokban. Közülük körülbelül 12-15-en tartózkodtak Líbiában a munkájuk miatt, ők hétfőn menetrend szerinti légi járatokkal elhagyták az országot.
A kirendeltség igyekszik mindenkivel tartani a kapcsolatot, és akár kettős állampolgároknak is segít abban, hogy eljussanak Magyarországra.


A katonaság új helyzetet teremtett

Marton beszámolója szerint a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka kifejezetten kaotikus volt Tripoliban, folyamatosan lövések és petárda durrantások hallatszottak. Hétfőn azonban új helyzetet teremtett, hogy megjelent a "láthatóan kiválóan felfegyverzett katonaság", amely megszállta forgalmasabb utakat és kereszteződéseket, majd megkezdte "a gyülekező csoportok szétverését, felszámolását."


A város ezután 1-2 óra alatt elcsendesedett. A nagykövet megerősítette azokat az információkat, hogy a hadsereg éles lőszerrel oszlatta fel a tüntetőket.


A magyar követség érintetlen

Határozattan cáfolta azokat a kedden megjelent híreket, amelyek szerint a magyar nagykövetség épületét elfoglalták, és a tetejéről zsoldosok lőttek a tömegbe. A nagykövet szerint ez egy "agyrém", amely nem tudja, honnan kerülhetett a sajtóba, de hangsúlyozta, hogy "az itt élő magyarok hangulatában az ilyen ellenőrizetlen hírek közreadása nagy kárt okoz."
Arról sem tud, hogy bármelyik más Európai Uniós ország követségét célzott támadás érte volna, és elmondta, hogy a magyar kirendeltséget a rendőrség védi.


A nagykövet tudomása szerint tüntetésekre nem az volt jellemző, hogy több ezer ember gyűlt össze egy helyen, hanem kisebb, főleg fiatalokból álló csoportok járták az utcákat, autógumikat gyújtottak fel, "törtek-zúztak", közben Allahot és az iszlámot éltették, illetve a Kadhafi-család távozását követelték. A tüntetők felgyújtották az összes rendőrőrsöt és a parlament épületét, de "lehetséges, hogy ez már csak ellencsapás volt a kezdeti brutalitások ellen" - mesélte. Megjegyezte, hogy a megmozdulásokon jelentős számú Kadhafi-párti tüntető is részt vett, sőt Tripoliban az is előfordult, hogy ők kerültek többségbe.


A keleti országrész szeretne elszakadni
Mivel jelenleg Magyarország az EU soros elnöke, a magyar nagykövetre külön feladatok is hárulnak a konfliktusban. "Nekünk kell az EU (líbiai) tevékenységét koordinálni, amit meg is teszünk"- mondta.
A zavargások lehetséges kimeneteléről a nagykövet szerint nagyon nehéz bármit is jósolni, mert "a hírek is ellentmondásosak", de "abból célszerű kiindulni, amit a hivatalos kormányzat mond: a keleti országrész szeretne elszakadni, és az al-Kaida (nemzetközi terrorszervezet) vezetésével egy iszlám államot létrehozni." Az ugyan nem biztos, hogy "ez száz százalékig igaz", de "ürügyet ad a szinte korlátlan fellépésre az ország egységének védelme érdekében" - mondta. A nagykövet véleménye szerint Líbiában egy, az egyiptomihoz hasonló forgatókönyv bontakozik ki, de Kadhafi nem fog egykönnyen távozni.


A zavargások miatt a fővárosban szinte teljesen megállt az élet. Az iskolák és az üzletek 95 százaléka zárva tart, és a közintézmények is csak a legszükségesebb feladatokat látják el - festette le a helyzetet a nagykövet. "Csak a legkisebb boltok és a pékségek tartanak nyitva, amelyek előtt jelentős sor áll, az emberek nagy mennyiségben vásárolják fel az alapvető élelmiszereket" - tette hozzá.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite