2019. március 27., szerda - Emánuel
Keresés a tartalomban
BulvárMiniszteri fizetés: havi tízmillióból meg lehet élni

Miniszteri fizetés: Hong Kongban havi tízmillióból meg lehet élni


A világ legjobban fizetett politikusai közé tartozó hongkongi miniszterek fizetése idén 8,1 százalékkal emelkedik - írja a South China Morning Post hongkongi napilap.

Pénz03

Az emelés után, júliustól, havonta 332.260 hongkongi dollárt, vagyis csaknem tízmillió forintot keresnek majd a hongkongi miniszterek, a különleges igazgatású terület élén álló főminiszter pedig ennél is többet, havi négyszázezer hongkongi dollárt, azaz tizenkétmillió forintot tehet majd zsebre.

A vezetők fizetésének megemeléséről a héten született döntés, melynek egyik oka, hogy a bérek 2002 óta nem változtak. Az emelést számos oldalról támadják, emlékeztetve: a jövedelmi aránytalanságok már most is óriási méreteket öltenek Hongkongban. A hivatalos statisztikák szerint tavaly 20.500 hongkongi dollárt (615 ezer forint) tett ki az átlagos havi bér, a miniszterek fizetése ennek több mint harmincszorosa.

Az elmúlt napokban azt is sokan felemlegették, hogy ugyan a magas politikusi fizetések egyik oka az, hogy ezzel a korrupciónak, a gazdaság és a politika túlzott összefonódásának vegyék elejét, ez az érv azonban a legfelsőbb szinteken látszik megdőlni. Hongkong korrupcióellenes hivatala február végén a leköszönő főminiszter, Donald Tsang ellen kenőpénz és drága ajándékok elfogadása miatt kezdett vizsgálatot.

A vádak szerint a helyi üzleti vezetők luxusutazásokat fizettek neki és feleségének, s áron alul bérelte tőlük ingatlanját. Áprilisban - egy Tsangétól független ügy kapcsán - Rafael Huit, a helyi kormány 2005 és 2007 közti egykori főtitkárát is bekérette a rendőrség egy korrupciós ügy kapcsán.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite