2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMinta települést hozna létre Mátraverebélyből Seres Mária

Minta települést hozna létre Mátraverebélyből Seres Mária

Seres Mária1A parlamenti pártok után közvetlenül, az ötödik legtöbb jelöltet állította az önkormányzati választásra a Civil Mozgalom, mely másfél év alatt egy népszavazási kezdeményezésből országos szervezetté nőtte ki magát. Természetesen az egyesület elnöke, Seres Mária is megméretteti magát polgármester-jelöltként. Szűkebb pátriánkban, Nógrád megyében, azon belül is Mátraverebélyben száll ringbe október 3-án. Ezzel kapcsolatosan kérdezte a Nógrád24 Seres Máriát.

Sokakban adódhat a kérdés, hogy az ország oly sok települése közül miért pont Mátraverebélyben méretteti meg magát az önkormányzati választáson?

Mátraverebély kicsiben olyan, mint ez az ország. Gyönyörű fekvésű, a környezeti adottságai is rendkívül szerencsések, mégis Csipkerózsika álmát alussza. Én viszont látok esélyt arra, hogy itt az együttműködésre és az összefogásra építve egy igazi sikertörténet valósulhasson meg. Hogy tudnak együtt dolgozni magyarok és cigányok, és lehet pártszimpátiától függetlenül a közös cél érdekében együttműködni. Úgy gondolom, hogy ehhez itt adottak a feltételek, és az egész országnak jó példát tudnánk mutatni. Szentkútra még manapság is a csoda miatt járnak az emberek. Mi hétköznapi csodákat szeretnénk megvalósítani ezen a településen és azt érzem, hogy pontosan egy ilyen méretű község kell ahhoz, hogy nagyon hamar lehessen látni a munkánk eredményét. Azért nem egy nagyváros indultam el a polgármesterségért, mert minél nagyobb egy település, annál lomhább. És annál inkább érvényes, hogy a pártérdekek miatti harcok lehetetlenné teszik a közös munkát.

Kistelepülés viszont van máshol is. Ön például nyíregyházi, biztosan akad a környéken is számos, Mátraverebélyhez hasonló település. Miért döntött mégis Nógrád megye mellett?

Nógrád megye számomra az egyik legszebb megye. Mi ha nyaralunk, akkor a Mátrába megyünk, de Bánkon is sokszor voltam már. Olyan hangulata van a megyének, ami engem elsőre megfogott. Sokat gondolkodtam, hogy hol szeretném megvalósítani azt, amit a fejembe vettem. Ehhez olyan földrajzi környezet kell, ami inspirál, és Nógrád ilyen. A természeti táj varázsolt el, engem nagyon vonz ez a megye. Szabolcsban is sok olyan település van, ami arra vár, hogy ezt a Csipkerózsika álmot megtörje valaki. Szabolccsal egy probléma van. Annyira távol van a fővárostól, hogy nehezen jönnek oda az újságírók, vagy egyszerűen csak látogatás céljából az emberek. Nógrád viszont ott van Budapest közelében. Jobban szem előtt van, mint az ország keleti csücske. Volt egy ilyen megfontolás is a döntésemben.

Ugyanakkor ön Nyíregyházán él. Hogyan fogja onnan irányítani a nógrádi települést, ha esetleg megválasztják?

Nem Nyíregyházáról fogom Mátraverebélyt irányítani ha megválasztanak, hanem egyfajta kétlaki életre kell berendezkednem. Négy gyermekem van, és őket nem tudom egyik napról a másikra átköltöztetni. Az elmúlt másfél évben azonban hozzá szoktam ahhoz, hogy nagyon sokat utazom az országban, nagyon sokat vagyok a fővárosban, és meg tudom szervezni az életemet úgy, hogy a kétlakiság ne legyen teher. És remélem, hogy jó munkatársaim lesznek ott. Nem csak egy emberen múlik az, hogy mi történik a községben, ez egy csapatmunka. Ha megnézi, senkit nem vittem Mátraverebélybe, aki nem ott lakik, vagy akinek a neve mellé oda lenne írva, hogy Civil Mozgalom, hogy az én emberem lenne. Én a helyiek közül szeretném kiválasztani azokat, akik ezen a nagy közös munkában a segítségemre lennének. Egy önellátó, önfenntartó, ökológiai szemléletű településsé szeretném változtatni Mátraverebélyt, ahol az önkormányzat gazdálkodik a rendelkezésére álló javakkal. Példát szeretnénk mutatni ezzel az ország többi településének, hogy ha egy közösség összefog, akkor csodákra képes.

Mátraverebély kapcsán sokszor előjönnek az etnikai problémák, ez egy fontos kérdés a település életében. Ön hogyan kezelné ezeket?

Lehet, hogy meglepő, de számomra ez az egyik legnagyobb kihívás. A cigányság itt már olyan létszámban van jelen, hogy ha nem lesz jövőképük és nem kezelik a problémáikat, akkor komoly baj lesz. Én viszont tudok erre megoldást. Van egy nagyon jó agrármérnök barátom, aki évekig Indiában élt és ott körülbelül ugyanaz volt a helyzet, mint Magyarországon: a kisebbség létszámban elért egy olyan számot, hogy az az életforma, amihez hozzászokott, már nem volt folytatható, illetve az állam kisebbséget eltartó ereje is megroggyant. Ki kellett találni, hogy mit lehet kezdeni azokkal az emberekkel, akik kevésbé képzettek, és más okok miatt is sokan ellenérzéssel viseltetnek irántuk. Az ottani program alapján végül hasznossá tudták őket tenni. Nekem tehát van egy konkrét, a cigányság problémáit kezelő programom is. Engem ez nem tart vissza, ez is egy kihívás.

Mikor és hol találkozhatnak önnel személyesen a választópolgárok, hol ismerhetik meg önt és a programját?

Rendszeresen járok Mátraverebélybe, most vasárnap (szeptember 12-én) délután egész nap ott leszek. Három órától a Kastélyparkban pedig egy kötetlen, családias hangulatú programismertető keretein belül állok rendelkezésére mindenkinek. Természetesen messziről jövök, és bár ennek ellenére a televízióból sokan ismernek, azért még be kell mutatkoznom. Aki kíváncsi rám, az ott tud velem találkozni és el tudják majd dönteni, hogy én kellek oda, vagy mást választanak. Én nyitott vagyok, és bízom benne, hogy nyitott Mátraverebély is, és nem probléma, hogy én nem ott születtem vagy nem ott élek. Sőt, ha ezt végig gondolja valaki, sokkal tisztább helyzet, hiszen így a település vezetője tiszta lappal indul, nincs mögötte egy család, vagy egy gazdasági érdekkör, akinek az igényeit ki kell szolgálni. Én hozok ide egy jó programot, kíváncsi vagyok, hogy a polgármester-jelölt társak milyen programmal állnak elő. Az emberek pedig remélem, hogy mérlegelik majd, mi a jó neki. Ha a település engem választ, akkor négy évem lesz arra, hogy bebizonyítsam: nem csak beszélek valamiről, hanem meg is tudom valósítani azt.

nograd24.hu

2010-09-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite