2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeMiocén erdő és lombsétány az ipolytarnóci ősmaradványoknál

Miocén erdő és lombsétány az ipolytarnóci ősmaradványoknál


Az ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen 20 millió évvel ezelőtti flórát megelevenítő miocén erdőt és a nyolc-tíz méter magasságban vezető lombsétányt adtak át.

IpolytarnócÖF


Közel 600 millió forintos beruházással folytatódott az ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület fejlesztése, az új létesítményeket, köztük a 20 millió évvel ezelőtti flórát megelevenítő miocén erdőt és a nyolc-tíz méter magasságban vezető lombsétányt csütörtökön adták át.


Duska József, az ipolytarnóci területet működtető Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője a Nógrád24.hu-nak elmondta: az Ipolytarnóci Ősvilági Pompeji turisztikai fejlesztésének második üteme 571 millió forintból valósult meg, ehhez 492 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyertek az Észak-Magyarországi Operatív Program pályázatán.


A miocén erdő 2,5 hektáros területére a korabeli flórát megjelenítő növényeket telepítettek, köztük olyan 4-5 méteres fákat, amelyek 100-150 év múlva elérik a 40-50, vagy akár 100 méteres magasságot. A hideget nem tűrő növényeket most épített melegházban teleltetik. A miocén erdőt olyan ősállatok reprodukcióival telepítették be, amelyeknek a területen megtalálták a lábnyomait vagy fogait.


Az eddigi tanösvényhálózatot a fák lombjai között 8-10 méter magasan vezető lombsétány egészíti ki, két végén egy-egy 15 méter magas, kilátóként szolgáló toronnyal. A sétány alsóbb részén a gyerekek heveder nélkül közlekedhetnek. A gyerekek számára fa játszóteret és akadálypályát alakítottak ki, megépült egy 45 fő befogadására alkalmas étterem és kávézó, valamint egy fedett pihenő.


Ipolytarnócon ezentúl új állandó kiállítást is láthatnak a látogatók, amelynek témája a Kárpát-medence születése. Duska József elmondta: Ipolytarnócot egymásra épülő pályázatok sorával fejlesztik, a további pályázati elképzelések között szállásbővítésben, a négydimenzációs moziban vetített filmkínálat bővítésében, illetve újabb felszíni feltárásokban gondolkodnak.


A Nógrád megyei természetvédelmi területen 1836-ban zajlott le az első dokumentált kutatás. Ipolytarnócon találták meg a világ legnagyobb ismert pinusféléjét, a település nevét a közel 100 méter hosszú, nyolc méter kerületű megkövült fenyő tette ismertté. Az ősmaradványok területén 11 gerinces állatfaj több mint háromezer lábnyomát azonosították már.

 

Forrás: HÍR PORT24

2010-07-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite