2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
ItthonMiskolcon már a Sajó az úr, megközelíthetetlenné vált Szendrő is

Miskolcon már a Sajó az úr, megközelíthetetlenné vált Szendrő is


Miskolc zárva, a várost észak-keleti irányba, Kassa, illetve Sátoraljaújhely felé már nem lehet elhagyni, miként az onnan érkezők sem tudnak bejutni a borsodi megyeszékhelyre, a város határában már a Sajó az úr.

edeleny1


A megyében kialakult rendkívüli árvízhelyzet miatt a Miskolcra be- és kivezető útszakaszokon a közlekedők terelésekkel és jelentős torlódásokkal számoljanak - mondta Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Miskolcra a 3-as számú fő út - Arnót, Szikszó és Szerencs irányából - bevezető négysávos útszakaszát lezárták, a felsőzsolcai körforgalmon a rendőrség csak tömegközlekedési és szolgáltatói járműveket engedi át. Az árvíz miatt az autópálya kezelője az M30-as Miskolc-Nyékládháza közötti szakaszát díjmentessé tette, a rendőrök a Miskolcról Felsőzsolca irányába menő forgalmat az M30-as autópályára terelik fel.


Lezárták a teherforgalom elöl magyar-szlovák átkelőket Borsodban


Lezárták a nemzetközi közúti határátkelőket a teherforgalom elöl Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz okozta vízátfolyások miatt pénteken. A teherautók, kamionok sem Tornyosnémetinél, sem Bánrévénél, sem pedig Sátoraljaújhelynél nem tudnak áthaladni a határon, miként a Szlovákiából érkezők sem tudnak behajtani Magyarországra - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t.
Vízátfolyás miatt mindkét irányból megközelíthetetlenné vált a Borsod megyei Szendrő péntekre virradóra, ugyanis Edelény felől is lezárták az utat, és Szalonnán is kiöntött a Bódva. Szendrőnél a folyó vízszintje jelenleg 311 centiméter körül van, és a tapasztalatok szerint még mindig árad. A település északi részénél (Szalonna felé) gyakorlatilag utcák állnak vízben, pénteken pedig a Szuhogy felé vezető útnál lévő házakat áramtalanítják, mert már ott is magas a víz szintje.


Szaniszló János, a település független polgármestere az MTI-nek azt mondta: már nem tudnak hol védekezni, a töltésmagasításokon is átbukik a víz. A polgármester arról is beszámolt, hogy információi szerint a csütörtöki és a péntekre virradóra leesett csapadékmennyiség miatt a környéken a kis patakok vize is jócskán megáradt, ezek a vízfolyások tovább táplálják a Bódvát, valamint már a rakacai víztározóban is nagy a víztömeg, tehát ott is automatikusan engedi a rendszer a vizet.


Tiszatelek és Tokaj között elrendelte az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte a szervezet vezetője pénteken. Bodnár Gáspár elmondta: újabb jelentős csapadék érkezett a Tisza vízgyűjtőre, így Kárpátalján átlagosan 43, Erdélyben 22, a hazai területen 26 milliméternyi eső esett az elmúlt napon. Záhonyban, illetve a kárpátaljai Huszton és Rahón még ennél is több, 46-62 milliméter közötti csapadékot regisztráltak.


A honvédség öt alakulatának 835 embere és 96 technikai eszköze, köztük két MI-17-es helikopter vesz részt az árvízi védekezésben. A Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteki összesítése szerint 57 katona segédkezik Ócsalános-Várdomberdő, valamint Gesztely térségében, 55 Belegrád, 52 Felsődoboza, 71 Ócsalános, 117 Bőny térségében végez védelmi és romeltakarító feladatokat. Borsodban ezen felül összekötő, valamint logisztikai támogató csoport is működik, Gesztelyen pedig nehéz kétéltűek is készenlétben vannak. Székesfehérvárnál bevetnek két lánctalpas harcjárművet az elhullott állatok elszállítására. Edelénybe csütörtökön Tatáról, Szolnokról és Debrecenből 215 embert és tíz eszközt indítottak el, ők péntek reggel kezdték meg a munkát. Szintén Edelénybe érkezett péntek reggel a Légi Szállító Csoport két MI-17-es helikoptere is. Miskolcra a honvédség 13 embert és nyolc szállítóeszközt irányított.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-06-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite