2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedMNB: A 2008-as IMF/EU hitelmegállapodás nemzeti érdek volt

MNB: A 2008-as IMF/EU hitelmegállapodás nemzeti érdek volt


A 2008-as, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval kötött hitelmegállapodás nemzeti érdek, szükséges, fontos és sikeres volt, amelyben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kulcsszerepet játszott - mondta Simor András jegybankelnök az Országgyűlés gazdasági bizottságának szerdai ülésén.

Simor András


Simor András a bizottsági ülés "A 2008-as IMF-megállapodás és körülményei" című napirendi pontjának meghívott előadójaként emlékeztetett: 2008 őszétől hosszabb lejáratokon és devizában gyakorlatilag lehetetlenné vált a magyar költségvetés finanszírozása.


"Akkor, október első hetében a forint már 10 százalékkal gyengült, a 10 éves állampapírok hozama 150 bázisponttal emelkedett, és egyes bankok csak az MNB támogatásával tudták biztosítani devizaforrásaikat" - fejtette ki. Simor András rámutatott: a megállapodás aláírása után 2008 végére az árfolyam stabilizálódott, a hosszú lejáratú állampapírhozamok visszatértek a szeptemberi szintekre. A külföldi banktulajdonosok pedig 2010 őszéig, az IMF/EU megállapodás felmondásáig nem vontak ki forrásokat az országból.


A jegybank 2008-as előrevetítései szerint a kötvénykibocsátás elmaradása már decemberében az állam fizetésképtelenségét jelentette volna, a kincstárjegy-kibocsátás elmaradása hamarabb jelentett volna államcsődöt - mondta Simor András. A jegybank elnöke emlékeztetett: a hitelmegállapodás megkötésének időpontjában a kilátások rendkívül bizonytalanok voltak. Rámutatott: Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) októberben sem forintban, sem devizában nem tudott kötvényt kibocsátani.


"Várható volt, hogy rövidebb lejáratú állampapírokat sem tud majd kibocsátani, és ez októberben be is következett" - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy miért ő jelezte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé Magyarország hiteligényét, Simor Andárs úgy válaszolt: "Azért mert akkortájt az MNB volt megbízva, hogy képviselje az országot az IMF-ben".


Hozzátette: ezt úgy tette meg, hogy azzal az ÁKK vezérigazgatója és a miniszterelnök is egyetértett.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-09-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite