2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonMNB: törvénytelenül adott el értékpapírokat az Organic Mission, 100 milliós bírság

MNB: törvénytelenül adott el értékpapírokat az Organic Mission, 100 milliós bírság


Százmillió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogelőd hatósága a brit székhelyű Organic Mission Ltd-re a külföldön forgalomba hozott értékpapírok jogsértő hazai nyilvános értékesítésre való felajánlása miatt.

omi1


Az MNB pénteki tájékoztatása szerint mintegy négyezer ügyfél vásárolta meg a társaság által forgalmazott kötvényeket és más, bemutatóra szóló értékpapírokat.


A PSZÁF 2012 júniusától kezdett hivatalból piacfelügyeleti eljárást a több magyarországi internetes portálon is elérhető, multi-level marketing (MLM) rendszerben értékesített "Organic mission" nevű befektetési konstrukció kapcsán - ismerteti közleményében a jegybank.


Az ajánlat keretében az angliai székhelyű Organic Mission Ltd. a frankfurti székhelyű, az értékpapírok befektetőknek való értékesítésekor előtársaságként működő Organic Mission AG által Németországban kibocsátott, s ottani bemutatóra szóló kötvényeket és jövőbeni tulajdonszerzési jogra való lehetőséget biztosító, szintén bemutatóra szóló értékpapírokat (warrantokat) kínált.


A vizsgálat tanúmeghallgatások, adatbekérések és a német felügyeleti hatóság (BaFin) nemzetközi jogsegély keretében nyújtott információi alapján megállapította: az Organic Mission Ltd. a német jog alapján értékpapírnak minősülő kötvényeket és warrantokat nem zárt, hanem egyedileg előre meg nem határozott, tehát nyilvános körben értékesítette tovább, bárki számára elérhető irányzott ajánlatokkal.


Az értékpapírokból összességében legalább 4440 magyar, cseh és szlovák állampolgár vásárolt.
A társaság az értékesítés során nem tett eleget sem a zártkörű, sem a nyilvános forgalomba hozatalra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek. Nem tett közzé olyan adatokat sem, amelyek a befektetők részére a kibocsátóról és az értékpapírokhoz kapcsolódó jogokról való megalapozott döntés kialakítását segítették volna. Ezért szabtak ki 100 millió forintos piacfelügyeleti bírságot az Organic Mission Ltd.-re. A hatóság súlyosbító körülményként értékelte az eljárás során feltárt befektetői kör és pénzeszköz nagyságát, illetve azt is, hogy jelentősen sérült a piaci szereplők joga a megfelelő befektetési döntés meghozatalához.


Az MNB külön felhívja a figyelmet a tőkepiaci törvény értelmében a konstrukció alapját képező szerződések lehetséges polgári jogi következményeire. A vonatkozó jogszabály értelmében a befektetőknek okozott kárért a kibocsátó és a forgalmazó egyetemlegesen felel - áll a közleményben.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

2013-10-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite