2020. szeptember 25., péntek - Eufrozina
Keresés a tartalomban
ProgramajánlóMohácsi busójárás - Látványos programok következnek a hétvégén

Mohácsi busójárás - Látványos programok következnek a hétvégén


A busójárás nagyobb érdeklődésre számot tartó, látványosabb programjai következnek a hétvégén Mohácson, ahol csütörtök óta 1100 jelmezes részvételével űzik a telet és köszöntik a tavaszt. Az eseményre vasárnap Áder János köztársasági elnök is ellátogat.

busojaras1


Az UNESCO által az emberiség szellemi kulturális örökségeinek listájára felvett népszokás szervezői idén 6 napon át 34 helyszínen 80 eseménnyel várják a látogatókat. A busólakodalmasra szombaton, a busók dunai átkelésére, belvárosi felvonulására, a farsangi koporsó vízre tételére, a busóavatásra és a főtéri máglyagyújtásra pedig vasárnap kerül sor.


A hatnapos rendezvénysorozaton rekordszámú, mintegy 950 busó és további 150 maskarás búcsúztatja a telet, a vasárnapi fő rendezvényekre 80 ezer látogatót várnak. A szervezők arra hívják fel az érdeklődők figyelmét, hogy a busójárás ideje alatt a Duna-parti városban a megszokottól eltérő forgalmi rendre, tumultusra kell számítani, a belvárost csak gyalogosan vagy kerékpárral lehet megközelíteni.


A busójáráson vasárnap Áder János államfő és felesége, Herczegh Anita is részt vesz: látogatást tesznek a Busóudvarban, megtekintik a busók hagyományos, dunai átkelését és a busóavatást.


A sokácok messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a mohácsi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

Forrás:MTI/NÓGRÁD24

 

2014-03-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite