2019. június 20., csütörtök - Rafael
Keresés a tartalomban
ItthonMolnár Csaba válasza a platformvezetőknek: a pártszavazással az MSZP egésze nyer

Molnár Csaba válasza a platformvezetőknek: a pártszavazással az MSZP egésze nyer


Molnár Csaba, az MSZP Demokratikus Koalíció platformjának alelnöke a párttagokhoz is címzett levélben reagált az ellenzéki párt szerdai, platformvezetői tanácskozásán elhangzottakra, írásában kiállva a nyitás politikája mellett és amellett: nem vezérelvű pártra van szükség, a pártszavazással pedig az MSZP egésze nyer.

Molnár Csaba


A szocialista pártban működő platformok vezetőinek szerdai megbeszéléséről Hiller István, a szociáldemokrata platform elnöke újságíróknak azt mondta: szerinte az MSZP jellegéről, stratégiájáról szóló elvi vitát le kell zárni, és csak ezután lehet személyi kérdésekkel foglalkozni; annak, aki a vitában kisebbségben marad, el kell fogadnia a többségi álláspontot, de kívánatos, hogy továbbra is az MSZP-ben maradjon. Mint mondta, a fenti kérdésről vita folyt, abban azonban mind a hét platform vezetője egyetértett, hogy az MSZP-nek nem vezérre, "baloldali Orbánra", hanem csapatkapitányra van szüksége, és hogy a rendszerváltás veszteseihez és nyerteseihez is szólniuk kell. E három téma megvitatását egyébként Hiller István és Lendvai Ildikó, valamint a Baloldali Tömörülés elnöke, Kiss Péter javasolta.


"Az MSZP-nek valóban nem vezérekre van szüksége" - írja az MTI-hez is eljuttatott válaszlevelében Molnár Csaba, aki szerint a jövőben sem az "Orbán-modell" a megoldás kulcsa, jól vezetett, és nem vezérelvű pártra van szükség.

A platformvezetők levelükben ellentétet feltételeznek a szociáldemokrata értékek következetes képviselete és a párt nyitottságára való törekvés között - folytatja, hozzátéve: szerinte ez nincs így, nem az "egy a tábor, egy a zászló", hanem a "több zászló" politikáját tartják a követendő útnak, "egy bezárkózó, ellenségkonstruálásra, megbélyegzésre építő és a megfélemlítés gyakorlatát meghonosító jobboldallal szemben egy nyitott, párbeszédképes, átlátható és demokratikus pártot kell létrehozni". Egy magába forduló párt, mely képtelen befogadónak mutatkozni akár a polgári liberális vagy mérsékelten konzervatív világgal szemben, nem lehet képes a demokraták - senki által nem vitatott szükségességű - összefogásának "megszervezésére" - értékeli Molnár Csaba.

Hozzáteszi: az ő MSZP-je egy olyan polgári szociáldemokrata párt, amely egyszerre képes a globalizáció nyerteseit és a jobboldali, neokonzervatív társadalompolitika mindennapos veszteseit, áldozatait képviselni. Ez a párt nem állít szembe és nem zár ki képviseletéből azért különböző társadalmi csoportokat, mert a populizmusnak itthon ismét tere van, nem játssza ki a múlttal szembeni hamis nosztalgiát annak érdekében, hogy pillanatnyi sikereket érjen el vagy ad hoc közvélemény-kutatásokat nyerjen meg - írja.


Megjegyzi: a maga részéről kíváncsi a húszasok és harmincasok, '89-esek, bloggerek, egyetemista civilek, szocialisták és szociáldemokraták, liberálisok, zöldek, továbbá mérsékelt konzervatívok véleményére azt illetően, hogyan tudjuk megmenteni a harmadik Magyar Köztársaságot. A pártszavazás szerinte ennek biztos lehetőségét hordozza, hiszen az nem egy öncélú kísérlet, hanem a változás kezdete. "A pártszavazással az MSZP egésze fog nyerni, nem pedig egyes politikusai" - hangsúlyozza levelében a Demokratikus Koalíció alelnöke.

Azt írja, egy néppárt nyitott, nem pedig zárt és önmagába forduló, képes integrálni, ellenvéleményekkel megbirkózni, a másikat illetően kapcsolódási pontokat keresi, nem pedig az ellenfelet látni benne. "Utóbbi nem egy néppárt, hanem a hegemóniára törő (egy)párt jellemzője. Ebből pedig Magyarországnak van már egy, még egy nem kell nekünk" - fogalmaz Molnár Csaba.
Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök pénteki Facebook-bejegyzésében azt írta: "mi új egység megteremtésén dolgozunk. Az új egység alapjául egy szélesebb demokratikus balközép politikai platformot ajánlunk. Na meg versenyképesebb, nyitottabb kultúrát, átláthatóbb viszonyokat. A pártszavazás ennek az új egységnek a megteremtéséhez vihet minket közelebb. Ezért jó, hogy a vezetés elfogadta a pártszavazást. Mert a változás nem lehet kevesek ügye, abba be kell vonni valamennyi tagunkat".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-05-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite