2019. április 23., kedd - Béla
Keresés a tartalomban
ItthonMolnár Zsolt: Martonyinak távoznia kell

Azeri kiadatás - Molnár Zsolt: Martonyinak távoznia kell


Az MSZP magyarázatot vár a kormánytól az elmúlt 24-48 órában történtekre a baltás gyilkosként elhíresült azeri férfi kiadatásának ügyében, amivel kapcsolatban a magyar diplomácia olyan szinten ellehetetlenült, hogy Martonyi János külügyminiszternek távoznia kell a kormányból - mondta Molnár Zsolt (MSZP) országgyűlési képviselő vasárnapi sajtótájékoztatóján Siófokon.

Martonyi János

Martonyi János külügyminiszter


Molnár Zsolt, mint a nemzetbiztonsági bizottság elnöke elmondta: indítványozta, hogy a bizottság soron következő ülésén hallgassák meg a külügyminisztert, a miniszterelnök-helyettest, valamint az Információs Hivatal főigazgatóját az azeri gyilkos kiadatásának ügyében.


Úgy vélte, tisztázandó egyebek közt, hogy az azeri gyilkos kiadatása milyen okból és hogyan történhetett meg. Tudott-e a magyar diplomácia, illetve a magyar Információs Hivatal arról, és megfelelően tájékoztatta-e a kormányt, hogy milyen következményei lehetnek egy ilyen lépésnek. Mérlegelték-e azt a tényt, hogy a férfit Azerbajdzsánban nemzeti hősként kezelik, figyelembe vették-e, hogy a döntésnek láthatóan vannak biztonsági kockázatai az Örményországban élő magyarok számára.


A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy itt nem egy nemzeti érzület motiválta "csetepatéról" van szó, hanem egy köztörvényes, nagyon brutális gyilkosságról, amelyben egy védtelen alvó embert gyilkoltak meg különös kegyetlenséggel. Fontos momentum az is, hogy a világ olyan régióját érintik a történtek, ahol jentős a feszültség, ezért egy szikra is tüzet okozhat, márpedig a kiadatás óta történtek arra utalnak, hogy az ügy szimbolikus jelentőségű.


A magyar kormányzat korábban közölte: a hatóságok a nemzetközi jognak megfelelően jártak el az örmény katonatisztet Budapesten meggyilkoló azeri katona kiadása ügyében. Az azeri külügyi szóvivő is azt hangsúlyozta, hogy a kiadatás jogszerű volt, egy azeri tisztviselő pedig arról nyilatkozott, hogy Ilham Aliyev elnök személyes közbenjárása miatt vált lehetővé, hogy Magyarország kiadja Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot.


Safarovot pénteken adta ki Magyarország Azerbajdzsánnak. A férfit 2004-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Budapesten örmény katonatársa meggyilkolásáért. Kiadatását követően hazájában elnöki kegyelemben részesült.


A magyar Külügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szombaton kiadott közös közleményében azt hangsúlyozta, hogy Magyarország az életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Safarov azerbajdzsáni állampolgár Azerbajdzsán részére történt átadásakor a strasbourgi európai egyezmény alapján járt el. A magyar kormány jelezte ugyanakkor, hogy Magyarország az örmény fél diplomáciai kapcsolatokat érintő lépését sajnálatosnak tartja. A kiadatás következményeként Jereván jelezte, hogy megszakítja, a későbbi közlemények alapján felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-09-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite