2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedMonetáristanács-tagok: az óvatos kamatvágásoknak fontos üzenetük van

Monetáristanács-tagok: az óvatos kamatvágásoknak fontos üzenetük van


Nem érez ellentmondást a friss inflációs előrejelzés és az általuk is megszavazott szeptemberi újabb jegybanki kamatcsökkentés között a monetáris tanács nyilatkozó két külsős tagja.

kamat

Gerhardt Ferenc és Kocziszky György a Portfolio.hu portálon péntek reggel megjelent interjúban azt hangsúlyozta, hogy a testület a döntéseinél továbbra is egységesen elfogadja az inflációs célkövetést mint módszert.

A két tanácstag megfogalmazása szerint a megváltozott világban rugalmasabban kell értelmezni az inflációs célkövetés keretrendszerét. Mindketten jelezték, hogy azért vált lehetővé augusztusban és szeptemberben a kamatcsökkentés, mert az általuk figyelt piaci indikátorok, illetve a gazdasági kibocsátási rés helyzete és nagysága azt lehetővé tették. Ha ezekben nem következik be drámai változás például külföldi okok miatt, akkor folytatódhat a kamatcsökkentési sorozat.

Mindketten úgy látják, hogy bár egy vagy két 25 bázispontos kamatcsökkentés még "nem váltja meg a világot", de a lépések üzenete fontos, és a hitelek olcsóbbá válásán keresztül hozzájárulhat a gazdasági növekedés élénküléséhez. A két jegybankár óvatos optimizmussal tekint a magyar kormány és az EU/IMF közötti egyeztetési folyamatra, szükségesnek tartják a megállapodás létrejöttét, és nem látnak abban kockázatot, hogy már ezt megelőzően elindult a kamatcsökkentési sorozat.

Gerhardt Ferenc külön hangsúlyozta: rendkívül óvatos monetáris politikát kell folytatni, és ennek jegyében "békeidőben" nem mozoghat 25 bázispontosnál nagyobb mértékben egy-egy döntésnél az alapkamat. Véleménye szerint ez lehetővé teszi azt is, ha utólag kiderül, hogy hibát követett el a Monetáris Tanács, akkor könnyebben lehet korrigálni.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-10-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite