2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedMoody's: egyharmados az esély Görögország euróövezeti távozására

Moody's: egyharmados az esély Görögország euróövezeti távozására


Egyharmadosra becsüli a görög eurótagság megszűnésének esélyeit a Moody's Investors Service hétfőn Londonban ismertetett átfogó elemzése.

Moodys


A világ legnagyobb hitelminősítő és gazdaságelemző csoportjának londoni közgazdászai által összeállított, 2012-2014-re szóló globális makrokockázati előrejelzés szerint "néhány közelmúltbeli biztató fejlemény ellenére" továbbra sincs látható jele az euróövezeti adósságválság gyors, rendezett megoldásának. Az euróövezeti válság megoldatlanságát evidens módon jelzi a nem múló feszültség az európeriféria piacain, valamint a hitelkiáramlás és a gazdasági teljesítmény ehhez társuló egyidejű csökkenése.


A Moody's elemzői szerint az euróövezet adósságválsága jelenleg a világgazdaság egészének kilátásait terhelő legnagyobb egyedi kockázat. Továbbra is jelentős a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a válságra végül milyen megoldást lehet majd találni, ennek milyen hatása lesz a világgazdaságra, és hogy milyen mély lesz és meddig tart az euróövezet már megkezdődött újabb recessziója - áll a Moody's londoni elemzésében.


A ház közgazdászai közölték: tekintettel a "jelenlegi zaklatott időkre", ezúttal egy százalékpont kiterjedésű sávos előrejelzést hajlandók csak adni az euróövezet gazdasági teljesítményére, mivel ennél pontosabb prognózis most nem lenne helyénvaló. Ennek alapján a Moody's táblázatos prognózisában az idei évre 1,00 százalékos GDP-visszaesés és stagnálás, jövőre 0,5 százalékos GDP-mínusz és 0,5 százalékos növekedés, 2014-re 0,5 százalék és 1,5 százalék közötti növekedés szerepel az euróövezet várható gazdasági teljesítményének előrejelzési sávjaként.


A Cityben mindazonáltal vannak ennél jóval egyértelműbb és sokkal komorabb prognózisok is az euróövezetre. Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) legújabb globális előrejelzésében közölte, hogy várakozása szerint az euróövezet az idei visszaesés után 2013 egészét is recesszióban tölti, és 2014-ben is csak minimális mértékben növekszik.


A CEBR az erőteljesen rontott prognózis alapján 2012-re átlagosan 0,7 százalékos, jövőre 0,4 százalékos visszaesést vár a valutaunióban, és 2014-re is legfeljebb 0,4 százalékos GDP-növekedést valószínűsít. Douglas McWilliams professzor, a CEBR vezérigazgatója a prognózishoz fűzött kommentárjában úgy fogalmazott, hogy Európa egyes térségeinek gazdasági helyzete "a rossztól a katasztrofális felé tart". McWilliams szerint fennáll annak a veszélye, hogy a gazdasági problémák Európa számos régiójában a társadalmi rend felbomlásához vezetnek.


A Moody's Investors Service hétfőn ismertetett új helyzetértékelése szerint a szükséges euróövezeti korrekcióknak legjobb esetben is csak egy részét hajtották eddig végre, és a teljes kiigazítás valószínűleg még további hosszú éveket vesz igénybe. A ház szerint továbbra is tényleges veszély, hogy az euróövezeti adósságválság zűrzavarba torkollik, beleértve egyes tagállamok törlesztésképtelenné válását, sőt kényszerű távozását a valutaunióból. Ennek figyelembevételével a Moody's úgy becsüli, hogy "hozzávetőleg egy a háromhoz" az esélye Görögország kilépésének az euróövezetből.


Más nagy londoni házak is jelentős eséllyel jósolják a görög eurótagság közeljövőbeni megszűnését. A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőcége, a Capital Economics új, felülvizsgált prognózisában feladta ugyan tavaly óta érvényben tartott előrejelzését, hogy Görögország még 2012 vége előtt távozik a valutaunióból, a ház szakértői szerint azonban csak időzítési kérdésről van szó, és nem arról, hogy módosult volna a cég alapállása Görögországgal vagy a szélesebb értelemben vett euróövezeti adósságválsággal kapcsolatban.


A Capital Economics szakelemzői ennek alapján közölték, hogy továbbra is az euróövezet korlátozott mértékű felbomlásával számolnak, és változatlanul azt valószínűsítik, hogy a folyamat Görögország távozásával veszi kezdetét, várhatóan 2013-ban. Nem változott a cég azon prognózisa sem, amely szerint az euróövezeti gazdaság jövőre mély recesszióba süllyed: a Capital Economics átlagosan 2,5 százalékos GDP-mínuszt vár a valutaunióban 2013 egészében.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-11-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite