2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
ItthonMostoha időjárás! Több baleset is történt a csúszós utakon

Mostoha időjárás! Több baleset is történt a csúszós utakon


havazás02Szinte az egész országra kiadta a narancssárga riasztást az ónos eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerda délután, emellett, a hófúvás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás is érvényben van az ország több régiójában, Észak- és Közép-Magyarországon, valamint a Közép- és Nyugat-Dunántúlon; országszerte takarítják az utakat, de a közlekedést több helyen nehezíti a mostoha időjárás, sok a baleset.


A narancssárga, másodfokú riasztás szerint tartósan, több órán át tartó ónos esőre kell számítani, amelynek mennyisége meghaladhatja az 1 millimétert is - tájékoztatott az OMSZ a honlapján.


A délutáni tájékoztatás szerint az ónos eső miatt szerda éjfélig érvényben marad a narancssárga riasztás. A dél-alföldi területeken eső miatt adhatják ki a citromsárga riasztást, itt a csapadékmennyiség a 20 millimétert is meghaladhatja.
Korábban Bozóki István, az OMSZ munkatársa az MTI-nek azt mondta, hogy akár 15 centiméternyi hó is hullhat az ország északi és északnyugati területein, illetve a fővárosban is szerdán; délután és este inkább ónos esőre lehet számítani.
Csütörtökön valamivel kevesebb csapadék várható, ezzel együtt magasabb lesz a hőmérséklet, pénteken megint havazásra és ónos esőre lehet számítani - mondta Bozóki István.


Budapesten 94 munkagéppel és 450 hómunkással kezdte meg a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. a hóeltakarítást és a síkosságmentesítést.


Arra kérték a magánház-tulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit: az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és szüntessék meg azok síkosságát a balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne az úttestre tolják.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a Dunántúl nagy részén és a délkeleti országrészben szerdán kiterjedt, tartós ónos esőre és intenzív havazásra kell felkészülni. A cég ezért arra kérte a közlekedőket, hogy az adott térségekben csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van, akkor is csak megfelelő műszaki állapotú és a téli közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsikkal. Indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az utak állapotáról.


A közútkezelő arra figyelmeztetett, hogy amíg nem áll el az ónos eső, nem tudnak eredményes munkát végezni, mert a csapadék lemossa a jégről a sót, mielőtt a só a jeget megolvasztaná. A cég szakemberei és munkagépei 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak.


Ferihegyen nincs fennakadás


Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati és közkapcsolati igazgatója azt közölte az MTI-vel: nem okozott semmilyen fennakadást a havazás Ferihegyen.


Tájékoztatása szerint egy nyolcvan járműből álló flotta takarítja folyamatosan a kifutókat, a gépeket pedig folyamatosan jégtelenítik. Mindössze egy Nagy-Britanniából érkező járatot kellett törölni az ottani időjárás miatt.
Az ónos eső miatt a söprés helyett karbamiddal szórják fel a kifutókat.


Kora délután megindulhatott a forgalom a rédicsi és a tornyiszentmiklósi határátkelőhelyen, miután a szlovén oldalon feloldották az intenzív havazás miatt bevezetett korlátozást - tájékoztatta a közútkezelő ügyeletese az MTI-t.
A Zala megyéből Szlovéniába vezető utak - az M7-es, az M70-es, valamint a 86-os főút - szabadon járhatók, de a határt csak a hólánccal és téli gumival felszerelt járművek - ez a személygépkocsikra is vonatkozik - léphetik át.


Több helyen is történt baleset


Az országban több helyen történt baleset: a 4-es főúton Újfehértónál egy személyautó és egy kamion ütközött össze, a balesetben egy ember sérült meg könnyebben. Az M3-as autópályán három baleset történt röviddel egymás után. Az egyik a Budapest felé vezető szakaszon, az M3-as autópálya geleji pihenőnél, itt egy autó megcsúszott és további hat jármű csúszott egymásba. Egy órán át fél pályán haladt csak a forgalom, anyagi kár keletkezett, személyi sérülés nem történt - ismertette Egyedné Novodonszki Éva, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.


A másik baleset röviddel ezután történt az M3-as és az M30-as elágazásánál, ahol egy személyautó megcsúszott és a szalagkorlátnak csapódott. Nem sérült meg senki - tette hozzá.
A harmadik baleset Mezőkeresztes közelében történt. Ott egy személyautó csúszott az árokba, nem sérült meg a vezető, a kocsit pedig kimentették.


Pest megye területén szerda délig 12 anyagi káros baleset történt. Ezek mellett két - könnyű sérüléssel járó - gyalogosgázolás történt - olvasható a rendőrség honlapján.
A reggeli órákban egy személy szenvedett súlyos sérülést a Dabas és Újhartyán közötti összekötő úton, amikor egy árokba csúszott jármű műszaki mentését végző férfit ütött el egy feltehetően a sebesség helytelen megválasztása miatt szintén az árokba csúszó másik autó - írták a police.hu oldalon.

Árokba csúszott egy busz Valkó és Gödöllő között

Árokba csúszott egy busz a Pest megyei Valkó és Gödöllő között szerda délután, személyi sérülés nem történt - közölte a rendőrség az MTI-vel.


A Valkót Gödöllővel összekötő úton egymás mellett haladt el lassan két autóbusz, de ennek ellenére az egyik megcsúszott, megpördült az úton, és az árokba csúszott - mondta el Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.


Közölte, személyi sérülés és anyagi kár nem történt.
A busz nem tud kijönni az árokból, ezért a tűzoltók segítségét kérték a kivontatásra. A busz eleje az útra lóg és akadályozza a forgalmat.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-12-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite