2019. június 27., csütörtök - László
Keresés a tartalomban
NagyvilágMoszkva: nincs fehér karácsony, egyházi ünnep a béke és a megértés jegyében

Moszkva: nincs fehér karácsony, egyházi ünnep a béke és a megértés jegyében


Az ortodox karácsonyt, a keleti kereszténység egyik legnagyobb ünnepét szokatlan melegben, plusz öt fokban ünneplik a moszkvaiak.

moszkva_


A hó adta fehérség eltűnőben, de a szinte minden sarkon és a fontosabb tereken álló, gyönyörűen feldíszített köztéri fenyők, a különleges kivilágítás, a külsőségek nem hagyják feledni az ünnepet, amely gyakorlatilag december 31-e óta tart. Iskolai és munkaszünet van egészen január tizedikéig. A családok, barátok összegyűlhettek, a gyerekekkel szinte kötelező a műsoros fenyőünnepekre, Európa egyik legnagyobb szabadtéri jégpályájára, a Gorkij parkba vagy cirkuszba járni. A fővárosiak mellett az ország más részeiből ide tódult turisták özönlötték el a nevezetes helyeket.


Oroszországban elsősorban újévkor szokás ajándékozni. Az ortodox karácsony - január hetedike - előtt azonban még egy nagy rohamot megéltek a bevásárló központok, és a márkás üzletek is, amelyek árleszállításokkal csábították a vevőket. Moszkvában, az orosz ortodox egyház főtemplomában, a Kreml közelében található Megváltó Krisztus székesegyházban Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje vezette péntek éjjel a liturgiát. A nagytemplomban több ezren gyűltek össze, ott volt Dmitrij Medvegyev államfő is feleségével. Vlagyimir Putyin, aki Leningrádban született, a Szentpétervárra visszakeresztelt északi nagyvárosban köszöntötte az ortodox ünnepet. Abban a székesegyházban, ahol annak idején megkeresztelték.


Medvegyev államfő ünnepi üdvözletében megbocsátásra, egymás kölcsönös tiszteletére, türelemre, a család és a haza szeretetére szólított fel.Kirill pátriárka üzenetét a szentmisét követően olvasták fel. Ebben egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy az ünneplők ne feledkezzenek meg azokról, akik szükséget szenvednek. Az ortodox keresztényi hagyományok szerint ezekben a napokban nagy szerep jut a jótékonyságnak: a Megváltó Krisztus székesegyházban több ezer gyermeket várnak fenyőünnepre, amelyen ajándékokkal lepik meg őket. Kirill pátriárka a súlyos beteg gyermekeket ápoló moszkvai kórházba látogat el.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-01-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite