2019. június 17., hétfő - Laura
Keresés a tartalomban
NagyvilágMoszkvában meggyilkolták a grúz államfő személyes ellenségét

Moszkvában meggyilkolták a grúz államfő személyes ellenségét


Miheil Szaakasvili grúz államfő személyes ellenségét gyilkolták meg hétfőn Moszkvában - közölte a Kommerszant című orosz napilap.

moszkva_

Roman Dumbadze kegyvesztett grúz tábornokkal kíméletlenül végeztek gyilkosai - írta a lap keddi számában. A Moszkva nyugati szélén lévő Rubljovszkoje sugárútnál egy motorkerékpáros merénylő előbb a tábornok testére adott le két lövést, majd a futni próbáló férfit fejbe lőtte, és társával elmenekült. A nyomozók alvilági leszámolásra gyanakszanak, de nem zárják ki, hogy a grúz különleges egységeknek közük lehet a gyilkossághoz.

Szaakasvili sohasem titkolta, hogy a volt tábornokot személyes ellenségének tartja. "Ez az áruló olyan kemény büntetést kap, hogy még az utódai is megemlegetik" - jelentette ki 2004-ben a grúz államfő.

Abban az évben Dumbadze a grúz hadseregnek az ország délnyugati részén lévő Adzsar Autonóm Köztársaság fővárosában, Batumiban állomásozó 25. dandárjának parancsnoka volt. A tábornok parancsára ennek az egységnek a tankjai torlaszolták el a Szaakasvilit Adzsariába szállító gépkocsikonvoj útját, ezért annak vissza kellett fordulnia.

Amint a szakadár terület elnöke, Aszlan Abasidze Moszkvába menekült, Dumbadze tábornokot letartóztatták, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték fegyveres lázadás és hazaárulás vádjával.

A volt grúz tábornokot 2008 augusztusában, a Dél-Oszétiáért vívott orosz-grúz villámháború idején cserélte ki barátja, Vjacseszlav Boriszov orosz tábornok 12 grúz katonára. Dumbadze két év múlva megkapta az orosz állampolgárságot.
Tavaly májusban, a grúz ellenzéki megmozdulások előestéjén Dumbadze bejelentette visszatérési szándékát hazájába. Az ellenzék szétkergetését követően azonban meggondolta magát.

A tengerparti üdülőhelyeiről is ismert Adzsar Autonóm Köztársaságban, az alig 400 ezer lakosú 2899 négyzetkilométeres területen 2004-ben helyreállították a grúz központi hatalmat, és a terület autonómiáját megnyirbáló törvényeket fogadtak el.

http://www.kommersant.ru/doc/1939804

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite