2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: a 2008-as IMF-megállapodás segített stabilizálni a gazdaságot

MSZP: a 2008-as IMF-megállapodás segített stabilizálni a gazdaságot


A 2008-as IMF-megállapodás és az azt követő eredményes válságkezelés stabilizálta az ország gazdaságát, azóta viszont minden lényeges mutató romlott - mondta az MSZP-s Burány Sándor pénteken sajtótájékoztatón.

Burány Sándor001

Burány Sándor


A szocialista politikus újólag sürgette, hogy a kormány hozza nyilvánosságra az Európai Bizottságnak és a Nemzetközi Valutaalapnak szerdán küldött levelét, amelyben azt ismertetik, a kabinet milyen lépéseket tenne az IMF-megállapodás érdekében. Burány Sándor azt mondta: mindenkinek joga van tudni, hogy "milyen megszorítások várnak rá a következő esztendőben", azok várható nagyságrendjét pedig több százmilliárdosra tette.


Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető csütörtökön közölte, október 1-jén kész tájékoztatni az ellenzéket és a nyilvánosságot arról, hogy mit tartalmaz az IMF-nek megküldött kormányálláspont, előtte azonban szükségesnek tartja a négy évvel ezelőtti megállapodás értékelését. Az MSZP-s képviselő erre úgy reagált: szánalmas, hogy a kormánypárt ahelyett, hogy saját gazdaságpolitikai hibáit próbálná kijavítani, még mindig a négy évvel ezelőtt történtekkel foglalkozik.


Hozzátette: a 2008-as IMF-megállapodás és az azt követő válságkezelés eredményeként a gazdaság stabilizálódott, a 2010-es kormányváltáskor a GDP-növekedés meghaladta az egy százalékot, ma viszont recesszió van, az infláció nagyobb az akkorinál és romlott a forint árfolyama is.


Burány Sándor emellett kínosnak nevezte a 2013-as költségvetés előkészületeit, mondván, hogy bár a kormánypártok még a nyári ülésszakban jóváhagyták a sarokszámokat, mára bizonytalanná vált a büdzsé elfogadásának időpontja és annak tartalma is. Azt mondta: ha a kormány nem foltozza be a költségvetésben szereplő több százmilliárdos lyukat, az ismét a hiány és az államadósság növekedéséhez vezethet.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-09-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite