2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: a büdzsé benyújtásával cáfolhatja Varga Mihály a megszorításokat

MSZP: a büdzsé benyújtásával cáfolhatja Varga Mihály a megszorításokat


Az MSZP arra szólítja fel Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy szeptember 30-áig nyújtsa be a jövő évi költségvetést, amellyel egyértelműen megcáfolhatja azt, hogy 1700 milliárd forintos megszorítást tervez a kormány.

Lukács Zoltán

Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke


Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, ne tévesszen meg senkit, hogy a kormánypárti politikusok cáfolják a megszorítások tervét. Vélhetően nem azért tolták el a költségvetés benyújtásának határidejét október 31-re, mert a 2015-ös büdzsé béremelést tartalmaz, hanem mert elvesznek az emberektől - tette hozzá.


A frakcióvezető-helyettes szerint pont a kormánypárti politikusok cáfolata jelenti a bizonyítékot arra, hogy lesz megszorítást. Mint mondta, 2010-ben cáfolták, hogy lesz adóemelés, de pár hét múlva több mint 30-féle új adót vezettek be, emelték a bírságok, illetékek összegét, az áfát. Azt is ígérték - folytatta - , hogy megvédik a nyugdíjpénztári vagyont, alig telt el néhány hét és elvonták az emberek 3000 milliárd forintnyi megtakarítását.


Lukács Zoltán azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök 2012 őszén azt mondta, nem lesznek megszorítások, néhány hét múlva azonban 764 milliárd forintos megszorító csomagot jelentettek be, emelték a sárgacsekkadót, csökkentették a cafeteria-kedvezményeket.


A szocialista politikus szerint érdemben senki nem cáfolta azt, hogy hozzányúlnak a nyugdíjakhoz, hogy gondolkodnak a nyugdíjak megadóztatásán, hogy az 1700 milliárdban további tandíjemelés van benne, hogy tömeges elbocsátások lehetnek a közszférában, és hogy részben vagy egészben fizetőssé tennének bizonyos egészségügyi ellátásokat. Megjegyezte, ezek a legnagyobb tételek a büdzsében, és Orbán Viktor korábban azt mondta, a következő költségvetésben azt akarja elérni, hogy minél kevesebben éljenek az államból.


Az Országgyűlés szerdán fogadta el azt a törvénycsomagot, amelynek értelmében az országgyűlési választási évben október 31-ig kell a parlament elé terjesztenie a kormánynak a következő évi költségvetési törvényjavaslatot. A korábbi szabályozás szerint a kormánynak - választásoktól függetlenül - szeptember 30-áig kellett benyújtani a költségvetést az Országgyűlésnek.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-09-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite