2019. június 18., kedd - Levente
Keresés a tartalomban
ItthonMSZP: a drasztikusan csökkenő foglakoztatás szociális robbanáshoz vezet

MSZP: a drasztikusan csökkenő foglakoztatás szociális robbanáshoz vezet


Az MSZP szerint a januári adatok alapján tavaly december végéhez képest 81 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma a kormány drasztikus leépítésének köszönhetően. A szocialisták úgy látják, hogy az ország északi régiójában tapasztalható munkanélküliség szociális robbanáshoz vezethet.

tukacsistvan


Tukacs István, az MSZP szakpolitikusa vasárnap Budapesten, a volt Munkaügyi Minisztérium Alkotmány utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz-kormány 10 év alatt egymillió munkahelyt ígért, ám a kormányzati kommunikációval ellentétben a valóság az, hogy a januári foglalkoztatási adatok szerint a közszférában tavaly decemberhez képest 47 ezer, a versenyszférában pedig 32 ezer ember veszítette el állását egy hónap alatt a kormány leépítései miatt.


Az MTI későbbi kérdésére elmondta, hogy emellett van egy köztes szféra, a különféle szociális és karitatív területeken működő nonprofit vállalkozásoké, ahonnan szintén elbocsátottak embereket. Hozzátette: ezek az adatok még akkor is lesújtóak, ha nem tavaly decemberhez, hanem 2011 januárjához viszonyítva nézzük, mert ahhoz képest is 16 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma. Az ellenzéki párt szakpolitikusa "elborzasztónak" nevezve ezeket az adatokat, azt mondta, hogy az országban van néhány "válságtérség", például Szabolcs-Szatmár Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye, ahol a 25-30 százalékos munkanélküliség szociális robbanáshoz vezethet.


Tukacs István a problémát abban látja, hogy a regisztrált álláskeresők fele semmilyen ellátást nem kap, felére csökkentették a munkanélküli, más nevén az álláskeresési járadékot, a minimálbér megemelésével járó terheket a vállalkozások pedig nem bírták kigazdálkodni, ezért elbocsájtották alkalmazottjaikat. Az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta: a foglalkoztatás helyzetének megoldásához meg kellene változtatni az adó- és járulékpolitikát, aktivizálni a még rendelkezésre álló uniós forrásokat, és kiszámíthatóvá kellene tenni a vállalkozások számára a viszonyokat, hogy a foglalkoztatók ne szembesüljenek havonta újabb és újabb terhekkel, változtatásokkal.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-03-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite